Moj profil

Kraljevska havana torta

158

Sam naziv torte me je baš zainteresovao, pronašla sam recept, modifikovala i evo dijelim ga sa Vama :) 

Sam naziv torte me je baš zainteresovao, pronašla sam recept, modifikovala i evo dijelim ga sa Vama :) 

Sastojci

150 gr. šećera
KREMA
2 kašikice cimeta
3 vrećice želatine (po 10 gr)
GRILIJAŽ
150 gr. šećera
200 gr. jadro keksa

Priprema

1.

KORA:

Umutiti bjelanca u čvrst snijeg s mikserom, potom dodati šećer. Mljevene lješnjake dodati u smjesu i ručno kuhačom izmiješati. 

Izliti u pleh veličine 26 i staviti na 200 stepeni , 10- tak min. da se peče, visno o Vašoj pećnici. 

Kada je kora pečena, skinuti obruč i staviti na rešetku za hlađenje.

2.

KREMA:

Mlijeka prokuhati sa 250 gr. kristal šećera i dvije vrećice vanilin šećera. U zdjelicu pripremiti želatin po uputstvu s vrećice. (Ja koristim goveđi želatin, pustim 10-tak minuta da nabubri a potom ga rastopim). Kada je želatin pripremljen sipati ga u smjesu sa mlijekom i još malo ostaviti na vatri ali ne smije ključati. Skloniti sa vatre kad se rastopio želatin (par min.) i ostaviti da se hladi, prvo na sobnoj temperaturi a potom u zamrzivaču da se brže stegne. (Ja sam kremu hladila oko 2-3 sata)

3.

GRILIJAŽ: 

Otopiti šećer tj.karamelizirati pa na podmazani papir istresti i kašikom ravnomjerno razvući po tepsiji i ostaviti da se ohladi par minuta. Zatim kuhinjskim čekićem jednu polovinu isitniti na komadiće a drugu polovinu samljeti u mlinu. Lješnjake prvo propeći u pećnici na laganoj vatri a potom ih samljeti na sitno. Jadro keks također samljeti i onda sve zajedno spojiti u jednoličnu smjesu. To je ustvari i posip za ovu tortu. 

4.

Krema ne treba da bude zamznuta jer se neće moći mutiti. Kremu lagano mutiti mikserom te dodavati predhodno umućeno vrhnje za šlag. Radi bolje arome ja u kremu dodam i dvije kašikice cimeta. (Samo nemojte pretjerivati jer nije poenta da cimet preuvladava)


Slaganje torte; prvo bijelu kremu stavimo na dno oko 1 cm visine, zatim posipamo grilijaž ali ne do kraja ruba, opet red bijele smjese do ruba, pa malo grilijaža, i tako naizmjenično do vrha. Ja sam za slaganje torte koristila duboku šerpu, obložila sam je providnom folijom i torta se u tome hladila preko noći. Na kraju staviti koru i zamotati odozgo prozirnom folijom pa staviti u frižider na hlađenje preko noći (najbolje ako možete i do 24h hladiti jer torta bude dosta bolja). Sljedeći dan izvaditi iz frižidera i malo sačekati da odpusti pa je okrenuti na pleh za dekorisanje tako da nam kora bude dole i posuti tortu ostatkom grilijaža i još po želji dekorisati. 

5.

**Napomena: Tortu nakon posluživanja držati u frižideru. 

  • Havana-torta(5)
  • Havana(4)
  • Torte(4)
  • Ljesnjaci(2)
  • Torta(2)
  • Grilijaz(1)
  • Beze-kore(1)
  • Torta-havana(1)
  • Kraljevska-havana-torta(1)

11

odlicna  je !!

Bas je kraljevska 👍 Divna torta 😍

Jako lepa torta!