Moj profil

Čoko mousse torta

187

Evo jedne čokoladne tortice, jednostavne za pripremu, sa mekim kakao biskvitom i laganom penastom kremom od slatke pavlake i čokolade, poznatijom kao čoko mousse. Mislim da je za sve čokoljupce ova tortica pun pogodak.:)

Evo jedne čokoladne tortice, jednostavne za pripremu, sa mekim kakao biskvitom i laganom penastom kremom od slatke pavlake i čokolade, poznatijom kao čoko mousse. Mislim da je za sve čokoljupce ova tortica pun pogodak.:)

Sastojci

Za biskvit
4 kašike šećera
3 kašike oštrog brašna
2 kašike kakaa
1 kašika vode
Za preliv biskvita
85 ml mleka
3 kašike ruma
Za čoko mousse kremu
Za ganache glazuru

Priprema

1.

Biskvit:

Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca penasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dok se sav šećer ne otopi i žumanca ne pobele. Potom dodajte brašno, kakao i kašiku vode i dobro promešajte mikserom. Ovu smesu ostavite sa strane, pa u drugoj posudi izmutite čvrst sneg od belanaca. Na kraju dodajte sneg od belanaca u smesu od žumanaca, i laganim pokretima dobro sjedinite varjačom ili špatulom. Sipajte smesu za biskvit u okrugli pleh prečnika 24 cm, koji ste prethodno obložili pek papirom i stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180 stepeni, da se peče 20-25 minuta. Ostavite biskvit da se hladi, a za to vreme pripremite kremu.

2.

Čoko mousse:

Sipajte 300 ml slatke pavlake u veću šerpu i zagrevajte skoro do vrenja, pa skinite sa vatre i ubacite čokoladu izlomljenu na kockice. Žicom mešajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete lepu glatku čokoladnu smesu. Ostavite 15 min. da se prohladi, a dotle preostalih 300 ml slatke pavlake izmutite mikserom u šlag, ali ne do kraja. Ne treba da dobijete skroz čvrst šlag već malo mekši. Dodajte ovaj šlag u prohlađenu čokoladnu smesu, i kašikom dobro sjedinite lagano mešajući da ne istisnete vazduh iz kreme, jer čokoladni mousse mora biti vazdušast.

3.

Ohlađeni biskvit stavite na odgovarajući tanjir, i preko njega stavite obruč od okruglog kalupa, pa poprskajte biskvit mešavinom toplog mleka i ruma, a potom rasporedite čoko mousse kremu preko bisvita i dobro poravnajte.

4.

Ganache glazura:

Stavite 100 ml slatke pavlake u šerpu da se zagreje i ubacite čokoladu izlomljenu na kockice, pa sve dobro promešajte dok ne dobijete glatku sjajnu čokoladnu smesu. (Ovaj postupak je isti kao prvi korak kod pripremanja čoko mousse kreme, samo je odnos sastojaka drugačiji.) Prohladite glazuru par minuta, i prelijte preko čoko mousse kreme.

5.

Tortu ostavite u frižider da se hladi minimum 3-4 sata, ali najbolje preko noći. Ja sam moju završila uveče i ostavila obruč oko nje do jutra, pa ga tek onda skinula.

6.

Ukoliko želite, nakon što ste skinuli obruč, možete dodatno ukrasiti tortu šlagom po želji, ali i ne morate. Ja sam iskoristila jedan šlag krem od vanile umućen sa 150 ml mleka.

7.

Dobro rashlađenu tortu secite na kriške i uživajte u čokoladnom ukusu. Prijatno! :)

8.

Napomena:

Ako volite slađe, možete slobodno dodati u kremu šećera u prahu po ukusu. Ja nisam dodavala jer sam želela kremu baš sa ukusom crne čokolade.

  • Torte(5)
  • Always(1)
  • Cakic-is(1)
  • Choxa-is(1)
  • Cokoladni-ganache(1)
  • Slatka-pavlaka(1)
  • Čokoladna torta(1)
  • Cokoladni kolaci(1)
  • Krema(1)

17

Bez zamerke, ali ovo nije mousse krema, već klasična pariška krema. Da bi se nešto zvalo mousse (pjena), obavezan su sastojak tučeni belanci. Čokolada se otopi bez dodavanja vrhnja,  potom se dodaju dodati žumanci, pa šećerni sirup, i potom se obavezno doda sneg od belanaca u smesu od čokolade i malo ulupanog slatkog vrhnja.

Uglavnom, ovo je recept za ono što Francuzi s ponosom nazivaju čokoladna pena (mousse au chocolat): https://www.coolinarika.com/recept/851443/

Zilijen, hvala tebi na isprobavanju i javljenim utiscima, baš mi je drago što ti se dopala torta. 🙂 A tvoje izmene zvuče odlično, čokolada i višnje - jedna od najboljih kombinacija!👍

Isprobano, vrhunska torta.  Doduše, malo sam je izmenio, dodao sam sloj ukuvanih i želiranih višanja preko biskvita. Od viška glava ne boli 🙂

.Hvala za recept!