Moj profil

Salenjaci

49

Nema tog kroasana ili slatkog peciva koji se može mjeriti sa svježe ispečenim slavonskim salenjacima

Nema tog kroasana ili slatkog peciva koji se može mjeriti sa svježe ispečenim slavonskim salenjacima

Sastojci

1 paketić svježe germe
pola litre mlijeka
600-700 g mekog brašna
1 dcl ulja, 2 male žličice soli
500 g svinjskog sala
cca 30 g šećera u prahu za posipanje
pekmeza za punjenje (obično od šljiva, može i neki drugi. Bitno je da je tvrđi).

Priprema

1.

Umiksaju se jaja sa šećerom te se u njih dodaje prethodno ugrijano mlijeko. U sve to se izmrvi paketić svježe germe. Pusti se da germa malo uskuha.

2.

Nakon toga se u smjesu dodaje ulje i brašno uz miješanje mikserom. Doda se malo i soli. Pusti se kojih sat, sat i pol da se tijesto digne. 

3.

Nakon toga se razvalja na dasku i oklagijom razvuče na debljinu od 1 cm. Po njemu se raspoređuje mljeveno salo koje se prije toga malo i ugrijalo (zbog lakšeg razmazivanja). Tijesto se preklopi po pola pa se malo stanji oklagijom. Isti se postupak ponovi još 3-4 puta.

4.

Potom se ponovo tijesto razvuče na 1 cm debljine. Režu se kocke u koje se stavlja žlica pekmeza. Rerna se ugrije na 200 C. Kocke se motaju u kiflice i stavljaju peći u rernu dok ne porumene. Kada porumene, vade se van i posipaju šećerom u prahu.

5.

I gotova je priča s pripravom. Slijede trenutci čistog guštanja.

Posluživanje

Budući da je vrijeme kolinja u Slavoniji i salenjaci se često nude svim pomagačima koji su uključeni u manufakturu frutti di pajcek , a vani je hladno - ništa bolje ne paše do kuhanog vina.

  • Salenjaci(2)
  • Kiflice(2)
  • Salasnjaci(1)
  • Salcici(1)
  • Kolaci-mast(1)

10

hvala:))

🤗🤗🤗divno!

ma jednostavno je. Odledite ga na sobnoj temperaturu i sameljete u mašini za meso. Potom ga sam malo zagrijete u zdjelici da se lakše razmazuje (minutu - dvije) i to je to.