Moj profil

Piletina u marinadi a u prilogu...lisičarke

120 minuta
6

Nedavno sam otkrila čari svežih začina pa ih sada koristim u raznim jelima i na razne načine! Ovo je jedan od njih! A u prilogu....lisičarke. Dan ranije sam ih kupila iz znatiželje i u nedostatku zanimljivih recepata, ideja je došla sama...

Nedavno sam otkrila čari svežih začina pa ih sada koristim u raznim jelima i na razne načine! Ovo je jedan od njih! A u prilogu....lisičarke. Dan ranije sam ih kupila iz znatiželje i u nedostatku zanimljivih recepata, ideja je došla sama...

Sastojci

za
2 kom. pilećih bataka zajedno sa zabatkom (veći komadi)
200g svežih lisičarki
2 češnjaka belog luka
2-3 kašičice svežeg peršuna
2 kašičice vegete
po ukusu i po potrebi so
2 kese za pečenje u rerni
Marinada za meso
1 grančica svežeg ruzmarina
2 kašičice svežeg timijana
2 kašičice senfa
4-5 kašika maslinovog ulja
po ukusu biber i kurkume
1 kašičica vegetee (može i više, u zavisnosti koliki su komadi mesa)

Priprema

1.

Priprema marinade za meso:

Sitno iseckati listove ruzmarina i timijan pa umešati sa senfom, maslinovim uljem, vegetom, limunovim sokom, biberom i kurkumom. Preliti preko mesa napravljenu marinadu i još je dodatno dobro umasirati rukama u meso. Ostaviti u frižideru da odstoji neko vreme. (Ja sam moju spremila ujutro i stojala je u frižideru do 15h. U principu, što duže meso stoji u marinadi, ukusi su jači i bolji!)

2.

Priprema priloga:

Krompir oguliti i naseći na deblje komade pomfrita. Lisičarke dobro obrisati mokrom krpom. Ne preporučujem pranje lisičarki jer su one već i same po sebi pune vode u sebi! (Moram priznati da je čišćenje lisičarki pomalo zamorno jer su dosta malene, krhke i pune sitne prljavštine, ali svaki trud se na kraju isplati! ;) )

Usitniti beli luk i sveži peršun, ubaciti u to vegetu i dobro izgnječiti. Umešati sa blago topljenim maslacom. 

Krompire umešati sa spremljenim dresingom i ubaciti lisičarke koje lagano sjediniti sa svime. (Budite oprezni prilikom mešanja lisičarki jer se one lako lome a lepše su kada su u komadu!)

3.

U jednu kesu za pečenje ubaciti mariniranu piletinu i preko nje sipati ostatak marinade u kojoj je stojala. U drugu kesu staviti krompir sa lisičarkama.

Peći u rerni (180 stepeni) na plehu oko 90 min. 

Krompire možete ubaciti 15-ak min. kasnije jer oni budu brže gotovi!

Pri kraju pečenja obe kese otvoriti od gore i napraviti veći otvor. Povećati temperaturu u rerni na 200-220 stepeni i zapeći još nekoliko minuta kako bi meso dobilo finu hrskavu kožicu a krompir malo porumeneo!

Prilikom pečenja ja sam nekoliko puta okrenula kesu u kojoj su se pekli krompiri jer je veći deo soka od lisičarki bio dole pa sam htela da ga upiju svi krompirići...

Posluživanje

Služiti toplo uz salatu koju volite! Prijatno!

  • Pecurke(1)
  • Marinada-za-piletinu(1)
  • Marinada-za-meso(1)
  • Batkovi(1)
  • Lisicarke(1)
  • Zabatak(1)
  • Piletina(1)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)