Moj profil

RUSKI MEDOVIK

3 minuta
125

Nisam jos isprobala recept od Dragon Lady (barbardure???) tako da nisam sigurna koliko su slicni ili se razlikuju, naravno da cu isprobam jednog dana jer mi se cini da sam ja jedina koja jos nije.. ovaj sam recept pronasla i prilagodila sebi, a veoma je lagan za slijediti.

Nisam jos isprobala recept od Dragon Lady (barbardure???) tako da nisam sigurna koliko su slicni ili se razlikuju, naravno da cu isprobam jednog dana jer mi se cini da sam ja jedina koja jos nije.. ovaj sam recept pronasla i prilagodila sebi, a veoma je lagan za slijediti.

Sastojci

za
KORE - OSNOVNE MJERE, PRAVILA SVE X 3
70 gr putera
2 kasike meda
1 cup (235 ml) secera
1 1/2 (9 gr) tsp sode bikarbone
1 tsp vanile
3 cups (450 gr cca) brasna
FIL:
200 gr putera
8 oz (225 gr pakovanje) ili jedno pakovanje krem sira
16 oz (473 ml) ili manje pakovanje slatkog vrhnja (opcija)
12-14 oz (400ml) kondenzovanog mlijeka
ZA DEKORACIJU:
1 manja tegla dzema od kajsija
ostatak mrvica od kora
pcelice od kreme i cokolade i listica badema

Priprema

1.

KORE:

Staviti puter secer i med da se otope na pari. U drugoj posudi lagano umutiti jaja i sodu tek da se fino sjedine i dodati u otopljenu smjesu putera i secera. Kuhati na pari 20-40 minuta, u zavisnosti od posuda u kojim kuhate, potrebno je da smjesa dobije finu amber boju, ne treba nesto posebno ukuhavati. Koliko ste ukuhali od toga ce zavisiti koliko brasna cete utrositi i koliko kora cete da dobiejte.

2.

U ukuhanu masu dodati vanilu i ostaviti 10 minuta da se malo prohladi smjesa. U prohladjenu smjesu dodati brasno, polagano jer mozda necete utrositi svo brasno. Dobicete podatno tijesto koje se lako valja.

3.

Ukljuciti rernu na 175 celzijusa (350 F) bez fena. Moja rerna nije bas najjaca, tako da temperaturu trebate prilagoditi sebi...

Odvagatisvaku koru, moje su bile 250 gr da budu velicine velikog plitkog tanjira i razvaljati.

Peci svaku koru 6-7 minuta u zavisnosti od vase rerne.

Dok se pece ova, pripremiti sljedecu koru

4.

Staviti plitki tanjur na ispecenu koru

 i isjeci koru da bude fino okrugla.

Kad se prohladi minut-dva staviti u najlonsku kesu kako se ne bi isusivala.

5.

FIL:

Umutiti puter i krem sir, dodati kondezovano mlijeko i mutiti da dobijete kremastu divnu masu. Ukoliko ne zelite koristiti vrhnje krema je gotova.

Ukoliko zelite dodati slatko vrhnje umutiti ga posebno u drugoj zdjeli i lagano dodati u kremu. Ostaviti u frizider do upotrebe.

6.

Kad su ispecene kore dovoljno hladne za filovanje, fil podijeliti u jednake dijelove koliko imate kora i ostaviti extra jedan fil da premazete tortu okolo.

7.

Ostatke od kora sto ste ih isjecali izmrvite u multipraktiku.

Dzem od marelice rastopite i procijedite, sacekajte da se malo prohladi i prelijte preko kolaca.

Pospite mrvicama okolo kolaca.

Pokusaj pravljenja pcelica lol je od cokolade i ostatka kreme, zute prugice su krema i zuta boja,  krilca od badema sjecenih u listice.

  • Medovik(4)
  • Torta(4)
  • Torte(3)
  • Za-isprobati(1)
  • Ruski-medovik(1)
  • Obavezno-isprobati(1)
  • Medovik-2(1)
  • Med(1)
  • Kolači(1)

71

hvala draa kisses and hugs i tebi, bas si me obradovala, posebno sto si ga maksuz dragom pravila i sto mu se svidja.. ❤️

Za deset..ovo sam maksuz dragom pravila,njegov omiljeni kolac.Odusevljen je 😉 ...veliki kisss draga moja 🤗

eto bas mi je drago da si se sama uvjerila u lakocu spremanja ovih kora. Originalno, vjerovatno je mileram glavni sastojak za fil ove torte, ali mi se nekako cinilo da je lakse raditi sa ovim filom, a svakako je veoma ukusan... nije bitna slika, bitno je da si ti uzivala u ovoj torti, hvala ti od srca ❤️