Moj profil

Prhke kiflice

30 minuta
81

U moru mnogih recepata za kiflice, dodajem još jedan...možda se nekom i svidi.

U moru mnogih recepata za kiflice, dodajem još jedan...možda se nekom i svidi.

Sastojci

za
Sastojci za testo
450 g putera
600 g brašna
1 ili 2 kesice vanilinog šećera sa ukusom limuna
1 kašičica narendane limunove korice
pola kašičice šećera
1 do 2 kašike tople vode ( za kvasac )
Sastojci za punjenje
150 g do 200 g mlevenih oraha
po ukusu džem

Priprema

1.

U manju posudicu staviti suvi kvasac, kašiku-dve vode i pola kašičice šećera i promešajte. Ostavite na stranu da se kvasac vrlo malo podigne.

2.

Omekšali puter, kiselu pavlaku, narasli kvasac i žumanca možete vrlo kratko promešati mikserom ili vašim prstima ( što je meni mnogo lakše ) sjediniti sve zajedno,dodati vanilin šećer ( ja koristim vanilla paste ) i limunovu koricu i postepeno dodavati brašno po malo i i sa prstima sjediniti. Na kraju umesiti to testo, oblikovati u loptu, zaviti u najlon i ostaviti u frižider preko noći.Najbolje je ovo testo zamesiti uveče a raditi ga ujutru.

3.

Dobro ohlađeno testo podeliti na pola, i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti hladno testo, iseći testo na 4 polovine i onda na još manje trouglove, u zavisnosti koliko velike kiflice želite da pravite ( ove kiflice su bolje kad su manje, u tom slučaju,podelite testo na više komada pa tek onda rastanjiti ga i seći ).

4.

Fil napravite tako što ćete mlevene orahe pomešati sa blago, umućenim sa viljuškom, bealncima.Puniti ih sa tom smesom ili Podravkinim džemom od šljiva ( ako imate domaći pekmez od šljiva, još i bolje ).Zaviti ih u kiflice,naređati na pleh i ostaviti vrlo kratko da se odmore, dok se rerna zagreje. Peći ih, u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C dok vam blago ne porumene.

5.

Tople kiflice možete uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom ili ih kasnije samo posuti sa prah šećerom.

6.

Prijatno!!!

Posluživanje

Nama su ove kiflice savršene što se tiče slatkoće, u testo ne ide šećer, ali ako vi volite da je baš slatko, dodajte 50 g šećera.

  • Kiflice(2)
  • Bakeries-is(1)
  • Prhko(1)
  • Prhke-kiflice(1)
  • Pomoravka(1)
  • Slatke kiflice(1)
  • Kiflice-slatke(1)
  • Kiflice-pekmez(1)
  • Peciva-kiflice-slatke(1)

18

predivne

divne!!

ovako nesto nikada dosta ...👍

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)