Moj profil

Lagani Kolač

40 minuta
36

Poslije svakog savršenog ručka dobro dođe i savršen desert ....Ukoliko volite jabuke i miris cimeta,onda je ovo idealna poslastica za vas.

Poslije svakog savršenog ručka dobro dođe i savršen desert ....Ukoliko volite jabuke i miris cimeta,onda je ovo idealna poslastica za vas.

Sastojci

za
2 šolje ( za bijelu kafu) bijelog brašna
2 jabuke + 1 manja za dekoraciju
1 šoljica za kafu grožđica
1 šoljica za kafu brusnica
2 supene kašike meda
1 supena kašika cimeta
30 ml mlake vode (dodati ukoliko je tijesto pregusto)

Priprema

1.

Prvo trebate pripremiti voće koje ćete koristiti u kolaču. Jabuke je,naravno,potrebno dobro oprati, oguliti,te isjeći na tanke kriške.

Bananu oguliti i isjeći na tanke kolutiće.

2.

U plastičnoj ili inox posudi, mikserom umutiti finu pjenu od bjelanjaka. U nju dodati odvojene žumanjke,med i prašak za pecivo.

Dodane sastojke dobro sjediniti mikserom i postepeno dodavati brašno.

3.

Kada je smjesa formirana,sitno narendati u nju koricu od jednog limuna i dodati ulje, pa nakon toga špatulom lagano promješati.

4.

U ovalnu tepsiju staviti papir za pečenje, a rernu zagrijati na 180 stepeni.

5.

U obloženu tepsiju  prvo poredati kriške jabuke,ravnomjerno ih posuti cimetom i vanilin šećerom,te dodati grožđice.Preko posloženih kriškica i grožđica preliti tijesto i na kraju preko tijesta poredati kolutove od banane i posuti sušenu brusnicu.

6.

Kolač staviti u rernu i peći 30 minuta na 180 stepeni.

Kada je gotov, izvaditi ga iz rerne i tepsije na tacnicu i ostaviti da se ohladi. Ohlađen kolač posuti štaub šećerom i dekorisati sa nekoliko kriškica jabuke.

Posluživanje

Kolač poslužiti hladan uz nekakav zimski aromatični čaj ili čašicu dobrog bijelog vina. ;)

                                                        Prijatno .....

  • Jabuke(1)
  • Banane(1)
  • Jabuka-kolac(1)
  • Jabuka-desert(1)
  • Jabuke-cimet(1)

7

super! hvala puno 🙂

Postovanje Sybill. Da mislim na tu salicu . Hmmm.... Moguce je da je i do brasna,ali u svakom slucaju kada god vam je neko brasno pregusto moyete dodati malo mlake vode. Nista necete pokvariti a lakse cete ga umutiti i razliti po tepsijici .

Sa 30 ml mlake vode cete rijesiti problem . Evo napisaciu i u receptu, mada ja nisam stavljala jer volim kada je stjesto tvrdje s obzirom da on otpusti kasnije. 🙂

jako mi se sviđa ovaj kolač i sigurno ću ga praviti ponovno! njabolje mi je što šećer uopće nije potreban a ukusan je! jedino mi je nekako tijesto ispalo pregusto pa se to malo i osjetilo dok se jede. mislim da ću staviti manje brašna, nije se moglo preliti nego sam ga žlicom morala razmazivati? al nisam sigurna dal sam skužila što misliš pod šoljom za bijelu kavu,jel to šalica za čaj? 🙂