Moj profil

Tops

62

Možda će se ovaj kolač činiti  kompliciranim, no to je samo prvi dojam. Kolač je jako sočan i osvježavajući i često se nađe na mojo desertnoj ponudi. p. s.nemojte se obeshrabriti  kada dođete do ribanja smrznute naranče 

Možda će se ovaj kolač činiti  kompliciranim, no to je samo prvi dojam. Kolač je jako sočan i osvježavajući i često se nađe na mojo desertnoj ponudi. p. s.nemojte se obeshrabriti  kada dođete do ribanja smrznute naranče 

Sastojci

biskvit
5 jaja
250 g šećera
2 dcl mlijeka
1 dcl ulja
250 g brašna
1 prašak za pecivo
sočni sloj od naranče
1 smrznuta naranča
sok od 1 naranče
2-3 kašike marmelade od marelice
preljev
1 dcl sirupa od naranče ( za sok)
5 dcl vode
3 svijetla preljeva za torte
glazura
100 g čokolade za kuhanje
1 kašika ulja

Priprema

1.

Razlupamo cijela jaja u posudu zajedno sa šećerom i mikasti oko 2 minute dok se smjesa malo ne poveća.    U tu smjesu naizmjence dolijevamo ulje i mlijeko. Na kraju dodamo prosijano brašno s praškom za pecivo i miksamo najvećom brzinom da se svi sastojci prožmu. Smjesu izliti u najveći lim za pečenje, prethodno namašćen i pobrašnjen. Peći na 180 C oko 20 minuta dok biskvit ne dobije zlatnosmeđu boju.

2.

Kad se biskvit ohladio, odrezati rubove biskvita oko 2 cm sa svih strana. (Preporučujem da se lagano rukom postruže površinski sloj biskvita kako se nadjev ne bi skidao s biskvita.) Izrezane trake sitno izmrviti i u to dodati  2 žlice marmelade od marelice, sok od jedne naranče i naribanu smrznutu naranču. To sve dobro izgnječiti da se dobije fina sočna smjesa. 

3.

Biskvit sad premazati tankim slojem marmelade od marelice. Zatim uzmite sočni nadjev i spljeskati ga rukama kao pljeskavice i utisnuti na biskvit. Ovdje bi dobro došao limeni okvir za kolače( nadjev priljubite uz rubove lima kako vam preljev ne bi iscurio), a ako nemate takav limeni okvir onda samo uzdignite rubove kako preljev ne bi iscurio.

4.

Preljev se pravi klasično. Sok i vodu sipajte u posudu i stavite na vatru. Odmah dodajte 3 preljeva za torte i izmješajte da nema grudica. Nadalje miješati žlicom, ali tekućina ne smije vreti. Skinite preljev s vatre i miješajući malo prohladite (1-2 min.) te sipati preko sočnog nadjeva.

5.

Kad se preljev stegne prelijte čokoladnom glazurom.

6.

Dobar tek!

  • Naranča(3)
  • Kolac-od-narance(2)
  • Jaffa-kolac(2)
  • Portokal(1)
  • Tops-kolac(1)
  • Socni-kolac-s-narancom(1)
  • Tops(1)
  • Socni-kolac-od-narance(1)
  • Socni-kolac(1)

8

provjereno najbolji!😁👍

Super kolač!

Pravim slicno bez zelea kod mene je Jaffa kolac. ❤️