Moj profil

Mini krofnice

84

Ekstra mini krofnice....4 cm prečnik....sa cimetom i kristal šečerom, za decu su fantastične.A i ubrzo se bliži vreme maskara,poklada,maskenbala tako da su prave za ovaj period :)

Ekstra mini krofnice....4 cm prečnik....sa cimetom i kristal šečerom, za decu su fantastične.A i ubrzo se bliži vreme maskara,poklada,maskenbala tako da su prave za ovaj period :)

Sastojci

430 gr. ostrog bijelog brašna
2 žlice mleka u prahu (ako nemate onda dodajte 4 žlice običnog mleka i povečajte brašno za 2 -3 žlice)
1 žlica šečera
1 žličica soli
1,25 žličica suhog kvasca
170 ml vode
ulje za prženje
mešavina kristal šečer i cimet za uvaljati krofne

Priprema

1.

Od ove doze izađu 78 kom, mini krofnice.

Napomena....tijesto mora da bude mekano .

Od brašna,kvasac,sol,šečer,jaja,mleko u prahu i mlačne vode zamjesimo mekano tijesto, dodamo ako treba još brašna da se može tijesto oblikovati i da se ne ljepi i mesimo još 5 min.

2.

Tijesto stavimo u pobrašnjenu plastičnu posudu i pokrijemo plastičnom folijom ili kesom i ostavimo da naraste 1 sat na toplom mjestu.

3.

Posle 1 sat istresemo tijesto na pult i premjesimo.Na pobrašnjeni pult razvaljamo tijesto na debeljinu od 1 - 1,5 cm.Sa okruglim modelom koji ima prečnik 4 cm (ili malu čašicu za rakiju) vadimo krugove koje stavimo na namaščeni papir za pečenje.Ponovno tijesto koje je ostalo izmesimo i razvaljamo krug i tako dok se ne potroši.Kad su sve krofnice na papiru onda uzmite hemijsku olovku, odvrtite je na pola i gornji delo olovke sa donjim delom gde ima rupicu  bušite rupice na krofnicama i loptica koja vam ostane u olovku odstranite rukama ili čačkalicom i tako nastavite dok ne probušite sve krofne.

4.

Ostavite ih da stoje na mamaščenom papiru za pečenje još pola sata.Pripremite široku posudu u koju stavite do pola ulja.

Kako ćete znati kad je ulje dovoljno zagrejano.Jednu kockicu kruha bacite u ulje i ako zacvrči znači da je prejaka temperatura i malo smanjite.

Pržite krofnice dok ne dobiju lepu braon boju sa obe strane, izvadite sa rupičastom kašikom i stavite na papir da se ocede.

5.

Zatim ih povaljajte u mešavinu od kristal šečera i cimeta i posložite na poslužavnik.

Posluživanje

Ako ste velika porodica onda pravite cijelu dozu, a ako ste samo dvoje ali troje onda pravite pola dozu jer ih je puno i treba ih je pojesti isti dan, obično krofne kad stoje do sledećeg dana nisu više iste.

  • Krofne(7)
  • Krafne(2)
  • Peciva-slatka(1)
  • Krofni(1)
  • Tessto(1)

33

divan recept👍😋

od svih dizanih tijsta, krofne i orehnjaču ne znam nikako napreaviti. Ove tvoje su mi preslatke i uskoro na isprobavanje, naravno od pola mase, baš su slatke tako male!!!!!

Vesna53 ❤️

viva ❤️

JELENA084 ❤️

Hvala vami i 👋