Moj profil

Slanci

120 minuta
17

Ovo su mi najbolji slanci koje sam probala, mekani su, fini, jednostavni za napraviti. Svi ih obožavaju.

Ovo su mi najbolji slanci koje sam probala, mekani su, fini, jednostavni za napraviti. Svi ih obožavaju.

Sastojci

za
6 dcl mlijeka
2 dcl ulje suncoketa
1 kom friške germe
sol i šećer

Priprema

1.

Staviti malo mlijeka, šećer i germu da se diže. (ako ti se žuri mlijeko prethodno malo ugrij).

U brašno dodati dignutu germu, sol, ulje i ostatak mlijeka. Kad se zamijesi ispadne dosta mekano, ali ne dodavati niti malo brašna.

2.

Ostaviti da se diže, onda premijesiti i napraviti kuglice (ovisno o tome koliko želiš velike slance toliko velike kuglice – ja radim cca 8 komada kuglica) i ostaviti da se opet diže. 

3.

Pripremiti podlogu koju možeš dobro nauljiti, ne dodavati brašno i na tome treba svaku kuglicu razvaljati na što tanje, jer se onda lijepo lista i izrezati na 8 komada trokutića.

4.

Puniti smjesom od sira (ja koristim vindijin ili zagrebački sir-dukat, malo maslaca od vindije posebno zagrijem na vatri da malo potamni, posoliti i malo dodati u sir, te dodati u sir jedan žumanjak) – žlicom na širi kraj trokuta staviti sir, i početi rolati od šireg prema užem kraju.

Složiti na papir za pečenje na koji ne treba ništa stavljati (niti brašno jer bi se upilo u slance i oni bi bili tvrdi), premazati jajetom, posipati sol, ostaviti da se digne, i peči na 180°C cca 10 minuta (dok bude i gore i dolje lijepo žučkasta boja).

Ne treba čekati da se slanci dignu, jer je dovoljno čekanje kada mažeš s jajima i posipaš sa solju, sezamom…i odmah se može stavljati peči.

Napomena
1.

Od ove smjese ispadne dva plitka protvana (veličine pečnice) slanaca.

Može se puniti i hrenovkama (hrenovke se ne trebaju kuhati prije, nego se samo uvaljaju u tijesto na isti način kao i sir, od šireg dijela trokutića prema užem), također namazati jajetom, posipati sol, ostaviti da se digne i peči na 180°C cca 10 minuta do lijepo žučkaste boje.

  • Kifli(1)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)