Moj profil

Panettone

93

Sama izrada nije teška već je potrebno pojedinoj fazi dati vremena da napravi svoje,lagano se diže.Potrebno je strpljenje čekanja jer izrada traje oko dva dana.Nedajte se smesti,rekla sam da vremenski traje al vi ste ovdje više pomoćnik...za vas sve odradi mikser,vrijeme i peć,a vaše ruke povremeno uskoče.

Hvala Pomoravki koja mi je poslala male košarice i puno hvala mojoj frendici Federici koja mi je poslala velike košarice♥♥♥

Sama izrada nije teška već je potrebno pojedinoj fazi dati vremena da napravi svoje,lagano se diže.Potrebno je strpljenje čekanja jer izrada traje oko dva dana.Nedajte se smesti,rekla sam da vremenski traje al vi ste ovdje više pomoćnik...za vas sve odradi mikser,vrijeme i peć,a vaše ruke povremeno uskoče.

Hvala Pomoravki koja mi je poslala male košarice i puno hvala mojoj frendici Federici koja mi je poslala velike košarice♥♥♥

Sastojci

800 g brašna(namjensko,za dizana tijesta glatko tip 400)
220 g šećera
2 vrećice vanilij šećera
150g maslaca
1 1/2 male žličice soli
oko 150g grožđica
oko 100g kandirane korice naranče i/li limuna

Priprema

1.

Ovo radite dan prije .Svo brašno istresti u jednu posudu.

U drugu posudu staviti kvas,75-80 ml mlakog mlijeka i 200 g brašna(vadite iz posude gdje ste istresli brašno).Dobro istucite   mikserom sa nastavcima za tijesto,malo promijesite rukama,a zatim pokrijtem i ostavite do sutra.

2.

Drugi dan u kvas dodajte 100 g brašna i 3-4 žlice mlake vode.Dobro sjedinite miješajući mikserom,a zatim pokrijte prozirnom folijom.

Nek se opet odmara na toplom 2-3 sata.

Rukama ga rastvoriti na par komada,a onda opet dodati 100 g brašna i oko 1 dcl mlake vode te dobro miješati nastavcima za tijesto dok ne dobijete elastično tijesto(oko 20min..tijesto mora izgledati poput kreme i među prstima se razvlačiti poput žvakaće gume).

Ponovo prekrijte prozirnom folijom i ostavite oko 3 sata.

3.

Grožđice potopite u mlaku vodu na oko pola sata i procijedite.150g maslaca  otopite na laganoj vatri i prohladite(ne smije biti poput ulja).

Šećer promiješajte sa vanilijom,dodajte mu 3-4 jušne žlice vode i otopite na niskoj vatri.

Primješajte mu 2 jaja,4 žutanjka,sol,otopljen maslac i ostatak brašna(slobodno možete dodati i žličicu dvije meda).Izmješajte smjesu.

U posudu za miksanje stavite tijesto od kvasa i lagano miješajte.Potrebno je  sjediniti miksanjem dvije smjese,onu od jaja umiješati u tijesto sa kvascom.Po mogućnosti miksati oko 20-25 min(ako je potrebno sa pauzama,da vam mikser ne izgori)

Pred kraj smanjite brzinu i ubacite ocijeđene grožđice i kandiranu koricu isjeckanu na kockice.

Istresite tijesto,služeći se lopaticom,u posudu premazanu otopljenim maslacem te površinu tijesta lagano pobrašnite.Pokrijte tijesto i ostavite dizati.Nek odstoji oko sat dva,zatim lopaticom malo izmješati tijesto u posudi tijesto.

Ruke premažite otopljenim maslacem i prebacite tijesto u papirnati kalup za panettone kojeg postavite na tepsiju(na tepsiji u kalupu se i peče).U veću košaricu ide oko 1300 g tijesta.Za kalup vam mogu poslužiti limenke premazane maslacem i obložene pek papirom(vidi sliku)

Nek se tijesto odmara pokriveno dok ne udvostruči obujam(tj,dok se ne nadigne do ruba košarice),zatim ga otkrijete i ostavite  oko pola sata na toplom bez propuha da se oblikuje vrh.

4.

Ugrijte peć na 180c.Na dno pećnice stavite plitku posudu sa vodom.

Nek se peče oko 50 minuta(provjerite čačkalicom ili dugim štapićem za ražnjiće).Nakon 25-30 min površinu prekrijte aluminijskom folijom da ne izgori.

Peć ne otvarati nikako prvih 15-20 min.

5.

Pečeni kolač izvadite iz pećnice,premažite otopljenim maslacem(da mu korica bude mekša)ubodite sa dvjema pletenim iglama paralelno(oko 2cm od dna),okrenite pomoću igle(da one budu gore,a vrh tijesta dolje) Igle moraju imati potporanj da vrh kolača ne dira dno.Za to vam može poslužiti i dubok lonac.Voćni kolač se mora u potpunosti ohladiti prije posluživanja.

Po želji ga možete posuti šećerom u prahu.

Možete ga ohladiti i na klasičan način,bez okretanja.

6.

Recept za ušećerene korice je tu(klikni na link)

https://www.coolinarika.com/recept/aranciniusecerene-korice/

  • Panettone(10)
  • Peciva-slatka(1)
  • Panetone-xxx(1)
  • Panettone-by-ivonab(1)
  • Kolači(1)
  • Mambo-italiano(1)

47

Samo da se javim, nastavila sam da ga pravim, i posle treceg puta nije htio ni malo da mi nadolazi.radila sam nastavak po receptu, ispao je jako tvrd...bezuspjesno je proslo sve, tako da cu se ipak vratiti na kupovni panettone. U svakom slucaju hvala

Hvala na odgovoru.nisam zamijesila drugo, ali sam planirala ujutro.ovo tijesto je jako tvrdo i proslo je nekih 10 sati mozda i nije ni mrvicu nadoslo

Bigina,možeš ostaviti takvo kakvo je ukoliko nisi zamijesila drugo dok sam ja stigla)))