Moj profil

Domaći maslac

20 minuta
24

Uspeo pokušaj pravljenja maslaca od domaćeg mleka :)

Uspeo pokušaj pravljenja maslaca od domaćeg mleka :)

Sastojci

3 l svežeg kravljeg mleka

Priprema

1.

Već postoje dobri recepti na kulinarici i maslac sam spremila po uputstvima sandrine, pomoravke i ahmede. Pokušala sam da maslac napravim od domaćeg mleka umesto od slatke pavlake kako bi bio potpuno bez aditiva. U recepturama za tehnologiju spremanja maslaca koje sam našla na internetu pisalo je da mleko treba da se zagreje do 90 stepeni pa da se onda pokupi masnoća od koje se sprema slatka ili kisela pavlaka. Međutim, ja sam mleko uobičajeno kuvala.

2.

Koristila sam 3 l domaćeg svežeg mleka koje sam skuvala i odmah pokupila tanak opnast sloj kajmaka, a zatim poklopila šerpu. Mleko je bilo u plićoj šerpi većeg prečnika. Verovatno zbog pare, kod tako poklopljenog mleka se nije uhvatio kajmak kao korica, već je samo isplivala masnoća.

3.

Kada se mleko prohladilo, stavila sam ga u frižider gde se sutradan izdvojio debeli sloj masnoće koji sam pokupila kašikom i sipala u plastičnu koficu u kakvim se prodaje kisela pavlaka (zapremine 1 l). Pri tom sam uspela da zahvatim i malu količinu mleka, ali nije smetalo samo je sakupljena smesa nešto ređa. Otprilike je bilo oko 400 ml sakupljene masnoće (oko 1/3 kofice).

4.

Mutila sam mikserom u toj kofici, naravno može i neka druga posuda, ali mislim da treba da je uža i dublja kako ne bi sadržaj prštao po kuhinji jer je u početku bio dosta tečan. Posle nekih desetak minuta, izdvojio se gornji sloj koji je bio gušći i nekako zrnastiji (prva masnoća koja se odvaja). Da ne bi ostatak tečnosti (mlaćenica) smetao, pokupila sam kašikom gornji sloj, prebacila u drugu posudu i nastavila da mutim. Možda je ovo komplikovano, ali u tom trenutku nisam imala bolju ideju.

5.

Nastavila sam da mutim još desetak minuta gde se izdvajao puter na način kako je već opisano u receptima. Nisam pravila fotke, nisam bila sigurna kako će proći ovaj moj mali "eksperiment", ali moram priznati da je dobro ispalo. Potrudiću se da sledeći put bude slika :)

6.

Ja sam koristila sveže, neprerađeno mleko koje sam nabavila na selu. Verovatno može ovako da se pravi i od kratkotrajnog mleka, samo da sadrži što više masnoće (3,2). Nisam sigurna da li bi moglo sa dugotrajnim mlekom.

  • Maslac(1)

5

dok sam ja to prije radila maslo, miksalo se sa kiselim mlijekom i kajmakom, onda ono tekućina šta ostane od miksanja može se piti i jako je zdrava, a možeš da dodaš kiselo vrhnje i imat ćeš više maslaca, kad si me podsjetila mogla bi i ja da  napravim maslo jer ga nisam odavno radila

@anka56 hvala što si mi objasnila, dok sam mutila mnogo je prštala tečnost koja se izdvojila, pa sam zato prebacivala, sledeći put ću probati da dodam malo hladne vode

@mickamicka nisam merila količinu maslaca, ali otprilike je bilo 120-150g. S tim da je samo masnoća pokupljena sa mleka, a mleko je potrošeno za tortu 🙂

A koliko ste maslaca dobili od 3 l mleka?