Moj profil

Ledena kocka

60 minuta
168

Mnog recepata ima za ovaj kolac! Podelicu ovaj sa vama jer sam ga dobila od moje drage prijateljice Tanje koja pravi najbolju penastu ledenu kocku! I naravno ovo je ledena kocka sa brasnom, a ne sa gustinom, jer ja bas ovakvu volim! Savrsenog ukusa!

Mnog recepata ima za ovaj kolac! Podelicu ovaj sa vama jer sam ga dobila od moje drage prijateljice Tanje koja pravi najbolju penastu ledenu kocku! I naravno ovo je ledena kocka sa brasnom, a ne sa gustinom, jer ja bas ovakvu volim! Savrsenog ukusa!

Sastojci

kora
6 kom jaja
3 kasike secera
6 kasike brasna
3 kasike kakaoa
1 kesica praska za pecivo
sirup za prelivanje kore
300 gr secera
1/2 l vode
2 kesice vanil secera
krem
1 l mleka
9 kasika brasna
9 kasika secera
1 kesica vanil secera
250 gr margarina
glazura

Priprema

1.

Kora - Umutiti belanca penasto i postepeno dodavati secer. Kada se sve umuti dobro dodati zumanca i lagano najmanjom brzinom umutiti sa belancima. Sa strane pomesati brasno, kakao i prasak za pecivo i dodati u umucena jaja. Lagano izmesati varjacom. Ja koristim varjacu sa rupom u sredini. Pouljiti pleh i posuti ga brasnom i lagano smesu razlistiti po plehu. Koru pecite na200 C. Proverite cackalicom kada je pecena to je najsigurnije. Koru pecem u dubljem plehu dimenzija 30x25cm.

2.

Sirup za prelivanje - Stavite u serpu secer, vanil secer i vodu i skuvajte sirup. Ja ga kuvam od trenutka kljucanja oko 5min.

3.

Prohladjena kora se preliva vrucim srupom. Uzamite kutlacu i ravnomerno rasporedite sirup po kori.

4.

Krem - Razmutite brasno sa mlekom, da masa bude redja. Ostatak mleka od 1l pomesajte sa secerom, stavite 1 vanil secer i kada mleko provri sipajte brasno i skuvajte fil. Fil kuvajte na srednjoj temperaturi. Kasike brasna ne smeju da budu prepunjene.

5.

Kada se fil dobro ohladi izmutite ga mikserom. U plastivnoj posudi sa okruglim dnom izmutite marfari penasto, a potom kasiku po kasiku stavljajte krem u margarin i mutite sve vreme da sve lepo sjedini. Fil nanesite na koru koja se dobro ohladila.

6.

Cokoladu, margarin i mleko pomesajte i otopite na pari. Zalijte kolac glazurom i stavite u frizider da se ledena kocka dobro ohladi.

  • Ledene-kocke(3)
  • Kremasti kolaci(2)
  • Kolači(2)
  • Kolač(2)
  • Kolači kremasti(1)
  • 1(1)
  • Klasiku-voli-onaj-ko-razume(1)

30

Zdravo .Hvala dobrom receptu .Izmijenila sam po receptu svoje majke(starom) i stavila u fil 7 kasika brasna i 7 kasika gustina(gustin da ne bi fil bio mnogo tezak za jesti od brasna i da ne mude sivkast.Ovako je fil kremast i bijel).I glazuru od cokolade sam drugacije napravila: 200 gr cokolade sa 6 kasika ulja.U sepru vode stavila na vri i na to stavila izlomljenu cokoladu u vec pripremljenoj vatristalnoj (ili nekoj drugoj cinkanoj posudi) i tako mijesala dok se nike lijepo istopila.Malo ohladila i prelila kremu.Idealan je ispao.Hvala na smjernicama za biskvit i za ostalo .Pozdrav 🙂😇

Napravila sam prvi put ovaj kolac po ovom receptu i dobila opasku od iskusnog nepca da sam u koru obavezno trebala staviti cep ruma a u kremu narendati koricu limuna..

Receptic sam imala jako davnooo....ali je nekud i nestao....samo sto to ne znaci da sam imala imalo sumnje u tvoj...nego sam ponijeta nostalgijom krenula raditi.....prekrasana jeee.....uspijèm li doci do fotke,saljem je... Jelena084....hvala od ❤️ na ovako slatkoj uspomeni

Ovako je ispalo drugima