Moj profil

RUM TORTA

120 minuta
117

Torta koju sam počela da pravim još dok sam bila gimnazijalka (uuuuuuh, kad je to bilooooo...)...

Rum i čokolada, ne znam šta više volim... 

Torta koju sam počela da pravim još dok sam bila gimnazijalka (uuuuuuh, kad je to bilooooo...)...

Rum i čokolada, ne znam šta više volim... 

Sastojci

za
Kora (peku se 3 ovakve):
60 gr šećera
70 gr mlevenih badema (ili oraha, ili lešnika)
25 gr rendane čokolade za kuvanje
Fil:
200 gr putera
I još:
2 dl vode
1 dl ruma
Za čokoladnu glazuru:
50 gr putera

Priprema

1.

Za ovu tortu prvo treba pripremiti suvo grožđe za fil. Staviti u šerpicu 2 dl vode i 2 kašike šećera, pa ostaviti da provri. Skloniti sa ringle, pa dodati rum i suvo grožđe. Ostaviti da se dobro ohladi.

2.

Pripremiti kalup za tortu prečnika 28 cm, staviti na dno isečen peki papir, a ivice kalupa namazati uljem i posuti brašnom. 

Testo za koru se umuti tako što se 3 belanca umute u čvrst sneg, pa se doda šećer i muti još malo. Kada dodamo 3 žumanca, mlevene bademe (ili orahe, ili lešnik), čokoladu i brašno, više ne mutimo mikserom, već polako smesu mešamo žicom ili špatulom, da masa ostane vazdušasta. Testo istresti u kalup, poravnati i peći u rerni na zagrejanoj na 180 stepeni. Peče se kratko, možda svega desetak minuta.

Na isti način ispeći i preostale dve kore.

3.

Fil:

Skuvati na pari (ja to radim u loncu za mleko, sa duplim dnom) 5 jaja i 180 gr prah šećera. Kad se masa zgusne, skloniti sa ringle, dodati čokoladu izlomljenu na kockice, pa mešati dok se čokolada potpuno ne istopi. Ostaviti da se fil potpuno ohladi, pa ga izmešati sa 200 gr dobro umućenog putera. U fil dodati i suvo grožđe, koje smo ocedili od vode i ruma (tečnost, vodu i rum sačuvati, pa prilikom filovanja torte, svaku koru malo poškropiti njome).

4.

Fil podeliti na dva dela, pa namazati donju i srednju koru, a gornju preliti čokoladnom glazurom. 

Čokoladna glazura: 50 gr putera i 100 gr izlomljene čokolade polako, mešajući sve vreme zagrevati na ringli, ali ne dopustiti da provri. Kad glazura bude homogena, bez grudvica, preliti tortu i razmazati je svuda podjednako.

5.

Ostaviti tortu da prenoći, a sutradan uživati ...

  • Torte(13)
  • RUM(5)
  • Čokolada(2)
  • Torta(2)
  • Cake-is(1)
  • Starinska-torta(1)
  • Torta-cokoladna(1)
  • Torti(1)
  • Torte-kostunjavo-voce(1)

53

Draga Julija, nahvalila si i mene, i tortu, da sam pocrvenela... kao pred udaju! Dakle, drago mi  je da vam se toliko dopala, znači da i vaši gosti, i vi volite ukus ruma u kolačima, moji baš i nisu, pa je tako retko pravim... Slobodno deli recept, i uživajteeeeee... mnogo mi je drago zbog toga... Puno te pozdravljam... 😍👍

Draga i mila moja Snezana ja sam odusevljena sa rum tortu kolko se prvo lako pravi (ona trema je bila za bezveze)drugo ic nije skupa( jer orah imam u dvoru)a trece ukus joj je bozanstven ,komsinice traze recept pod hitno,a moji momci posle prvo parce hoce odma drugo kazu-mnogo si nam tanko isekla ono prvo nista nismo osetili haha .....a ovo sto je ostalo jos tanje cu da secem .....

Hvala ti jos jednom na preubavata rum torta Snezana moja mila😍🤗👋

👋

Ovako je ispalo drugima