Moj profil

Tirit

16

Tko se sjeća 5-minutnih Vegetinih emisija koje je vodio Stevo Karapanđa 80-tih? Dok sam ja čekala crtić u 19:15, moj tata je stajao s bilježnicom i olovkom i čekao Vegetu. Tokom godina recept je postao "naš recept".....Kada pripremate Tirit, dobivate kompletan nedjeljni ručak uz dosta slobodnog vremena ;)

Tko se sjeća 5-minutnih Vegetinih emisija koje je vodio Stevo Karapanđa 80-tih? Dok sam ja čekala crtić u 19:15, moj tata je stajao s bilježnicom i olovkom i čekao Vegetu. Tokom godina recept je postao "naš recept".....Kada pripremate Tirit, dobivate kompletan nedjeljni ručak uz dosta slobodnog vremena ;)

Sastojci

1 kom fine punašne kokice ili piceka
3-4 kom mrkve
kom (šnitu - ja volim deblju) korjena celera
2-3 čena češnjaka
1 kom manjeg paradajza (zarezanog u 8-mine)
1/2 kom paprike (babure)
5-8 zrnaca bibera
1-2 vrećice mlinaca (ovisno kolika je kokica)
2-3 čena češnjaka
mljevena crvena paprika (slatka)
biber, sol (može i vegeta)
1-2 kom jaja

Priprema

1.

Od kokice skuhati obilnu juhicu sa grincajgom, navela sam sastojke koje ja obično koristim, a vi naravno napravite po svom. Moja kuma glavicu crvenog luka  1. malo preprži na ringu pa ga onda doda u juhu, moram priznati ja sam lijena ribati ring poslije, ali juha je aromatičnija. Kuhati dok se kokica ne počne raspadati. Pazite: dosta juhe ćete potrošiti kad zalijevate Tirit.

2.

Kokicu izvaditi iz juhe (koju kasnije zakuhate s rezancima, noklicama, zvjezdicama, cvetekima...) i ostavite da se ohladi jer ćete svo meso s kosti morati odvojiti.

3.

U protvan suhi, nezamašćeni 1. slažete red mlinaca (suhih, po potrebi potrganih), red mesa (svo meso), posolite, pobiberite, stavite parike (opet ću spomenuti svoju kumu koja me opskrbljuje krupno mljevenom miješanom paprikom :D), sitno kosani češnjak (može vegete) i na kraju opet red mlinaca.

4.

Polagano juhom zalijevajte po vrhu Tirita, tako da pazite da se sav površinski sloj mlinaca napije arome juhe. Juhe neka bude skoro do zadnjeg sloja mlinaca (u procesu pečenja sva juha bi trebala ispariti). Slobodno negdje na polovici pečenja, nožem napravite rupice kako bi juha prije isparila.

5.

Pomiješajte vrhnje s jajima i raspodijelite smjesu po Tiritu. Posolite te gurnite u rol na 180c. Pecite oko 45 min - 1 sat.

6.

Kada je pečen, po vrhu dobivate zapečenu hruskavu koricu koja čuva vruće ali kao putar meko, aromatično punjenje.  

Posluživanje

Juha se kuha minimalno 2 sata - ukoliko ju radite večer prije, sutrašnji ručak biti će brzo gotov. Tirit   je složen za 10-tak minuta pa uz pečenje oko 1 sat slobodnog vremena vam se nabere. Obavezno kao prilog neku frišku zelenjavu na salatu (mi smo u ovoj varijanti imali svjež špinat začinjen bučinim uljem, solju i domaćim vinskim octom).

  • Kompletno-jelo(1)
  • Piletina-mlinci(1)
  • Piletina(1)

9

😁 Hvala na komplimentima, stvarno se nadam da će vam se svidjeti! Što se juhice tiče, i ja u nju ubacim svašta: paprika je sirova skoro obavezna ali moram probati i ono s 2 klinčića.

Ovo mi je super!🙂

Odličan recept, a što se tiče juhe i luka, kad kuham domaću juhicu u nju uz mrkvicu i peršin  stavljam list kelja i samo jednu opnu crvenog luka friškog da se kuha u juhi, odlična je prava domaća, dok imam i friško ubranu papriku stavim i malo paprike, probaj jednostavno a okus je potpun