Moj profil

Mokra štrudla

120 minuta
18

Još jedna jeftina i jako ukusna poslastica od kiselog (dizanog) testa.

Još jedna jeftina i jako ukusna poslastica od kiselog (dizanog) testa.

Sastojci

za
oko 1 kg brašna
1 supena kašika šećera za kvasac
malo ulja
malo soli
malo brašna
1 supena kašika kakaa
1 margarin za kolače
250 g šećera
1/2 l mleka
200 g šećera

Priprema

1.

Kvasac izdrobiti, preko njega posuti 1 supenu kašiku šećera, preliti ga mlakom vodom ili mlekom i ostaviti ga da naraste u poklopljenom sudu.

Zamesiti testo od oko pola kilograma brašna (ostatak brašna ćete u testo postepeno dodavati kasnije), 1 jajeta, nadošlog kvasca, malo ulja, malo soli i malo šećera i dodavati vodu po potrebi. Sve sastojke testa umešati varjačom a bitno je da testo bude nalik onom za palačinke ali dosta gušće od njega ukoliko ste nekada pravili uštipke testo treba da liči baš na to za uštipke. Testo podeliti na dva dela.

2.

U prvi deo testa dodati 3 žumanceta koja pre toga malo umutite viljuškom. Zatim uz povremeno dodavanje brašna zamesiti od ove mase testo koje treba da ispadne nalik testu za štrudlu tj. bilo kom kiselom testu. Umutiti u sneg 3 belanca i dodati ih u drugi deo testa kao i 1 kašiku kakaa, zatim uz dodavanje zamesiti testo da bude kao i ono prvo. Ostaviti oba dela testa da narastu.

3.

Oba dela testa nakon što narastu razviti oklagijom što je tanje moguće pa ih premazati margarinom koji prethodno umutite sa 250 g šećera. Svaki deo testa uviti u štrudlu. I belu i tamnu štrudlu podeliti na dva dela. Jednu polovinu belog dela staviti pored jedne polovine crnog dela pa ih isprepletite. Isto uradite i sa druge dve polovine belog i tamnog testa.

4.

Stavite tako uvijene štrudle u nauljen pleh i ostavite ih da malo narastu. Premažite ih umućenim žumancetom i staviti komadiće margarina po njima pa ih pecite.

5.

Kada su štrudle ispečene vruće ih prelijte sledećom smesom - pola litre mleka, 2 vanil šećera i 200 g šećera kuvati 15 do 20 minuta. Ohladiti pa time preliti vruću štrudlu i ostaviti je pokrivenu da odstoji dok ne upije mleko.

  • Desert(1)
  • Štrudla(1)
  • Prelivene-strudle(1)
  • Jeftini-kolaci(1)
  • Kolač(1)

2

Divna strudla...

Meni ovo deluje mnogo fino!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)