Moj profil

Kraljica

66

Oni koji vole karamel ne mogu joj odoleti.

Oni koji vole karamel ne mogu joj odoleti.

Sastojci

2 kore po
80 gr šećera
Puslica
250 gr šećera
1/2 kašičica limunovog soka
Fil
250 gr šećera
400 gr maslaca
Grilijaš
170 gr šećera

Priprema

1.

Umutiti 2 kore od po 5 belanaca sa 80 gr šećera, 50 gr mlevenih oraha i  80 gr seckanih oraha. (Merila sam na moje kašike i sve je po 5 - 5 kašilka šećera, 5 vršnih kašika oraha i 5 kašika seckanih oraha) Peći kore u plehu sa hartijom , podmašćenom i pobrašnjenom na 200 stepeni sve dok čačkalica ne izdađe suva iz testa. Upotrebila sam pleh veličine 26 cm.

2.

Treća kora je puslica. Umutiti 5 belanaca 250 gr šećera  i 1/2  kašičice soka od limuna ili belog sirćeta. U pleh u kojoj će da se peče, tj suši, staviti hartiju, podmastiti i pobrašniti i staviti umućen belanac.  Koru sušiti u rerni na 100 stepeni. Meni se sušila 1 i 45 minuta. Kad se osuši, izvaditi je iz pleha i skinuti hartiju koja je odozgo. Ostaviti da se hladi i ne okretati je.:) Hrskavi deo je dole.

Moja preporuka je da se stavi hartija za pečenje u veliki pleh, iscrta veličina torte, belanac nanese na hartiju i tako suši.

3.

Priprema fila: 15 žumanaca kuvati na pari sa 250 gr šećera. Kuvati ga dok se ne zgusne, dok se ne pojavi trag od varjače na dnu .  U Isto vreme napraviti grilijaš od 200 gr šaćera . Šećer staviti u šerpu i staviti da se topi na laganoj vatri.  Kada budu bili iste temperature, sipati kuvani fil u vruć grilijaš i sjediniti.

Kad se prohladi fil, dodati postepeno 400 gr umućenog maslaca i sve fino sjediniti.

4.

Slagati tortu: kora sa orasima, bela kora, druga kora sa orasima. Isfilovati kore i tortu prekriti sa 150 gr seckanih oraha. Orahe pre upotrebe prepeći u rerni jer im je ukus lepši u ovoj torti.

5.

Tortu sam pravila po ovoj meri ali bila nam je mala, jer je vrlo vrlo ukusna. Treba je praviti u većem plehu, 28 cm koji ja nisam imala ili pravougaonom i to,

za kore sa orasima po: 6 belanaca, 100 gr šećera, 100 gr seckanih oraha i 50 gr mlevenih oraha.

Za koru puslicu: 6 belanaca 300 gr šećera 1 kašičica limunovog soka.

Fil:  18 žumanaca, 300 gr šećera, 500 gr maslaca

Grilijaš: 200 gr šećera  i 200 gr seckanih oraha da se prekrije torta.

6.

Uživajte u ovoj sočnoj i slasnoj torti.

  • Torte(6)
  • Karamel(3)
  • Orasi(3)
  • Torti(1)
  • Grilijas(1)
  • Orasi-torta(1)
  • Torta(1)
  • Cake(1)

35

Super torta,bas je kraljevska. 🙂

ja sam imala mali peh sa tom korom od belanaca, polomila mi se kad sam je premeštala, ne znam ni ja zašto sam je okretala. Inače, torta jeste fina, baš se topi u ustima. 🙂 

Jela sam skoro u Sarajevu tortu sa orasima i karamel-kremom, a kada sam pročitala tvoj recept rekla bih da je to ta torta, samo bez kore od belanaca. Tvoja je lepša...