Moj profil

Ražani hleb

36

Od svih recepata koje sam probala, ovaj ima najviše ražanog brašna, zbog čega ga preporučujem.

Od svih recepata koje sam probala, ovaj ima najviše ražanog brašna, zbog čega ga preporučujem.

Sastojci

4 1/2 šolje ražanog brašna
4-6 SK mlake vode
3 šolje belog brašna
1 i 1/2 kk soli
1 1/2 šolje mlake vode
1 SK meda
Mešavina kvasca
1/2 šolje (8 SK) vode
2 SK ječmenog slada (ili šećera)
1/2 šolje (8 SK) ražanog brašna
I još
1 belance za premazivanje

Priprema

1.

Dva dana pre nego što planirate da mesite hleb, napravite kiselo testo: pomešajte ¼ šolje ražanog brašna sa 2-3 SK vode, da se napravi pasta, u posudi od 1l. Dobro zatvorite i ostavite na toplom mestu u kuhinji tokom 24h. Biće kiselo i fermentisaće.  Dodajte još  2-3 SK vode i još ¼ šolje ražanog brašna, mešajte dok ne postane glatko. Pokrijte i ostavite da fermentiše još 24 sata.

2.

Na dan kada planirate da mesite hleb pripremite mešavinu kvasca: rastvorite kvasac u vodi, umešajte ječmeni slad (ili šećer) i brašno dok ne postane glatko. Pokrijte i ostavite da se udvostruči.

3.

Pomešajte preostale 4 šolje ražanog brašna, belo brašno i so u većoj činiji, dodajte  kiselo testo i rastvoren kvasac i zamesite testo. Dodajte 1,5 šolje vode i med, prebacte testo na dasku i mesite temeljno. Pokrijte ga i ostavite da narasta ½ sata. Premesite ga, testo treba da bude glatko. Prepolovite i oblikujte.

4.

Stavite na podmazan pleh i ostavite da narasta dok se ne udvostruči. Premažite belancetom i pecite na 180oC oko 60 minuta.

Posluživanje

Hleb dugo ostane svež, čak 7 dana, ako ga držite u frižideru.

  • Razani hleb(1)
  • Raž(1)
  • Kruh(1)
  • Razeni-hleb(1)
  • Isprobala-jelenats(1)

13

Mekan je, lako se seče i na tanke kriške, ne počne da se "mrvi" narednog dana kao neke druge vrste hleba. Ja sam obično po jedan stavljala u zamrzivač, jer je mera velika, a ne može brzo da se pojede. Nadam se da ćeš biti zadovoljna ukusom, mnogo je bolji od kupovnog!

taman se ispekao- divno mirise, jedva cekam da probam 🙂

Hvala na isprobavanju, drago mi je da ti se sviđa  😘