Moj profil

Tiramisu rolada

485

Popularna talijanska poslastica po prvi put izvodjena u "roladnom" obliku! Ako vam se izgled dopada, slijedite upute :-)

Popularna talijanska poslastica po prvi put izvodjena u "roladnom" obliku! Ako vam se izgled dopada, slijedite upute :-)

Sastojci

18 kom piskote
150 gr philadelphia (krem sir)
100 gr secer
4 kasike instatnt kafa (ukus vanilija)
3 kasike baileys (liker)
250 gr whipped cream (slatko vrhnje)
2-3 kasike kakao u prahu
1,5 do 2 dcl vode

Priprema

1.

Razvucite samoljepljivu foliju na radnou povrsinu (cetiri duzine piskota).

U zdjelici pomijesajte instatnt kafu sa mlakom vodom i ostatkom baileys.Piskote umacite u kafu i slazite po sest, jednu do druge, u tri reda, tako da dobijete pravougaonu povrsinu. Preko nanesite ulupanu kremu i ravnomjerno je rasporedite.

2.

Krema:

u krem sir sobne temperature, dodajte secer i  mutite dok se secer ne istopi. Dodajte kasiku vanilije, kasiku baileys (coffe cream) i nastavite mutiti. Postepeno, u tankom mlazu dozirajte whipping cream i mutite dok ne dobijete kompaktnu cvrscu masu, otprilike 15-20 minuta.

Spajanje folije krenite od sredine prema kraju. Krajeve zavrnite, kao salamu!

Spremite "salamu" u zamrzivac jedan satak.

3.

Ovako izgleda na kraju!

Posluživanje

Rolovani tiramisu prije sluzenja izvadite iz zamrzivaca, odmotajte i obilato pospite kako puderom. Noz sa sitnim reckicama je idealan za rezanje ove poslasice. 

  • Tiramisu(23)
  • Rolat(8)
  • Rolada(3)
  • Kolači(3)
  • Ideja(2)
  • Kolač(2)
  • Tiramisu-rolat(2)
  • Always(1)
  • Kolači bez pečenja(1)

128

Hvala na prijedlozima, vjerujem da ce mnogima biti od koristi! Pozdrav, ❤️

I još zaboravih... pošto sam koristila običan krem sir (koji je dosta jeftiniji), preporučila bih da se prvo spremi tj. ubuta slatka pavlaka koja će se dodati izmešanom siru i šećeru. Razlog jeste da bi smesa bila kompaktnija i čvršća radi lakšeg nanošenja na piškote!

Radila sam ovu roladu i mogu reći da je stvarno dobra! Samo moram naglasiti da nisam stavljala liker.

Koristila sam običan krem sir (Moja kravica - kuhinjica- sitan sir) i stavila sam malo više piškota (ove što sam koristila su nekako uže) i onda sam morala staviti četiri reda po sedam (mada vidim da sam mogla i osam). I za ovu masu je dovoljno 200 ml slatke pavlake (kao i što se ima kupiti kod nas u Srbiji, da ne bi uzimali onu od 500 ml).

Sve u svemu, stvarno je ukusna rolada,koja još i dekorativno izgleda. 🙂