Moj profil

Tiramisu torta

90 minuta
529

Svako od vas manje-vise ima svoj omiljeni recept za ovu klasicnu italijansku poslasticu koja odusevljava milione sirom svijeta svakog dana. Ja sam ovaj put izabrala malo durgaciji postupak i nacin pripreme i mogu samo reci da se razlika osjeti.

Pored toga, ovaj novi look daje mu pravi wow-effect.

Svako od vas manje-vise ima svoj omiljeni recept za ovu klasicnu italijansku poslasticu koja odusevljava milione sirom svijeta svakog dana. Ja sam ovaj put izabrala malo durgaciji postupak i nacin pripreme i mogu samo reci da se razlika osjeti.

Pored toga, ovaj novi look daje mu pravi wow-effect.

Sastojci

za
BISKVIT
70g secera
150g brasna
50g skrobnog brasna (gustina)
KREMA
3 SVJEZA jaja
2 vrecice burbon-vanilija secera
5 listova zelatine
I JOS...
50ml amaretto ( u nedostatku likera mozete staviti rum)
ca 200ml ohladjene jake crne kafe

Priprema

1.

Za biskvit odvojiti zumanjke od bjelanjaka. Zumanjke mutiti sa secerom u prahu da se dobije kremasta gusta masa i zumanca skroz posvijetle. Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg i pri tome lagano dodavati 70g secera. Brasno prosijati zajedno sa gustinom u posebnu posudu i polako dodati masi od zumanjaka lagano muteci mikserom. Na kraju postepeno dodati snijeg od bjelanjaka mijesajuci drvenom kasikom.

2.

Tijesto izliti u pleh od pecnice prekriven papirom za pecenje. Peci u zagrijanoj pecnici na 180*C nekih 10-15 minuta (zavisi od pecnice, probajte cackalicom da li je peceno)

3.

Pecen biskvit ostaviti da se ohladi i za to vrijeme pripremiti kremu.

4.

Zelatinu staviti u hladnu vodu da odstoji 10-ak minuta. Jaja odvojiti, zumanjke umutiti sa secerom u prahu i vanilin-secerom na pari da postanu pjenasta. U vrucoj smjesi od zumanaca otopiti dobro ocijedjenu zelatinu. 

5.

Skinuti sa vatre i polako umijesati mascarpone.

Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg i polako kasikom umijesati u masu od mascarponea i zumanjaka.

6.

Od ohladjenog biskvita izrezati 3 kruga (trebace vam u stvari 4 ali je nemoguce ih odmah dobiti). Jedan krug promjera 9, drugi 16 i treci 20 cm.

7.

Uzeti zdjelu promjera ca 22 cm, obloziti ju sa prozirom folijom i staviti prvi, najmanji krug biskvita. Biskvit obilno natopiti mjesavinom kafe i amaretta koristeci najbolje silikonsku cetkicu.

8.

Kremu podijeliti na tri jednaka dijela, te prvim dijelom premazati prvi natopljeni krug biskvita u zdjeli. Na kremu poloziti slijedeci biskvit (16 cm), natopiti ga kafom i premazati drugim dijelom kreme.

9.

Od ostataka tijesta koji su ostali nakon sto smo izrezali krugove "iskrojiti" jos jedan krug koji napraviti iz dijelova. Natopiti kafom i premazati zadnjim dijelom kreme.

10.

Zavrsiti zadnjim krugom biskvita od 20 cm i njega natopiti kafom (ali ne bas preeevise).

Dijelove folije koji su visili preko rubova zdjele prevrnuti unutra preko biskvita i jos jednim komadom folije prekriti cijelu zdjelu.

11.

Ostaviti u frizider da odstoji najbolje preko noci.

Sutradan preokrenuti zdjelu na pladanj ili stalak za tortu i cijelu tortu obilno posuti gorkim kakaom.

Posluživanje

Zao mi je sto vam nisam mogla pruziti bolji uvidjaj u unutrasnjost torte, pravila sam ju za goste, tako da je nisam mogla prethodno masakrirati :) Odrezala sam samo jedan komad da mogu ufotkati i nakon toga ponovo ga vratila nazad :)

U svakom slucaju torta je izazvala cisto odusevljenje, jer je malo odstupanje od svakidasnjeg tiramisua koji ovdje svi cesto prave zbog brze i lagane pripreme.

Ideja za recept je iz jednog kuhara, ali sa mojim izmjenama u sastojcima i postupku izrade.

  • Tiramisu(33)
  • Torte(12)
  • Torta(4)
  • Torta-tiramisu(3)
  • Tiramisu torta(2)
  • Mascarpone(1)
  • Torte-tiramisu(1)
  • Biskvit(1)
  • Za-isprobati(1)

92

Predivna ti je torta, hvala ti puuuuuno! 😘

Ni sama ne znam koliko sam puta pekla ovaj biskvit i nikad me nije izneverio. Ovog puta sam ga pekla u kalupu prečnika 22cm, i divno je narastao, tako da ga sam ga uspela preseći na 5 tankih kora! Odličan, ostajem mu verna ❤️

Iskoristila sam biskvit iz ovog recepta za tiramisu tortu i oduševila se njime. Čak mi se više sviđa sa ovim biskvitom nego sa kupovnim piškotama. Pekla sam ga u silikonskom kalupu prečnika 25 cm malo duže od pola sata i ohlađenog presekla na tri dela. Predobro. Hvala, Meri! ❤️

Ovako je ispalo drugima