Moj profil

Cvijetna pogača

120 minuta
22

Za jaranicu Jasnu koja je za ovo dala ideju, ali još više zato što je dokaz da postoje prijatelji koji su uvijek uz tebe čak i kada su daleko.

Za jaranicu Jasnu koja je za ovo dala ideju, ali još više zato što je dokaz da postoje prijatelji koji su uvijek uz tebe čak i kada su daleko.

Sastojci

2 kom jaja
1 žlica soli
0,5 dcl ulja
1 kom germe
20 dkg maslaca
sjemenke za posipavanje
malo dobre volje
4 dcl mlijeka

Priprema

1.

Germu razmrviti u 2 dcl mlakog mlijeka uz dodatak žličice šećera i žličice brašna. Kad germa uzađe s brašnom, ostatkom mlijeka, uljem, jajima i soli umijesiti glatko tijesto te ga ostaviti pokrivenog da se digne.

2.

Kad je tijesto udvostručilo volumen podijeliti ga u 13 loptica i to tako da 12 bude podjednako a 13. neka bude dvostruko veća.

3.

Razvaljati manje loptice u mlince veličine plitkog tanjura i slagati jednu na drugu po 6 komada tako da dobijete 2 mlinca a svaki mali mlinac premazivati rastopljenim maslacem (kao da radite kroasane).

4.

Sada uzeti jedan pripremljeni mlinac i razvaljati ga u krug promjera cca 35 cm (bitno je da vam stane u pećnicu). Staviti ga u protvan obložen pek papirom i zarezati kroz sredinu u 8 krakova ali da uz vanjski rub tijesta ostane obruč od cca 5 cm. Preklopiti trokute iz sredine prema van.

5.

Uzeti i drugi mlinac i ponoviti postupak tako da pazite da promjer mlinca bude manji jer mora biti u središtu prethodnog, a zarezi u tijestu neka budu prema vrhovima prethodnih krakova.

6.

I ove trokute previnuti prema van, a sad iz preostale (one najveće) loptice napraviti najmanji mlinac i položiti ga u sredinu.

Cijelu pogaču premazati umućenim žumanjkom (s par kapi mlijeka) i posipati sjemenkama. Ja sam po sredini posipala lanene a po krakovima sezam.

7.

Ostaviti da se diže na toplom barem 1/2 sata i onda staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C oko pola sata tj. dok lijepo ne zarumeni.

Sad je spremna za konzumaciju.

Posluživanje

Ako želite pod "latice" možete staviti i neku filu. Ja sam u vanjski dio stavila sitno narezani špek a u unutarnju sir. Ako pak želite slatku pogaču onda u tijesto stavite samo prstohvat soli i dodajte žlicu šečera a filajte s nekom finom marmeladom ili prema želji.

  • Pogača(3)
  • Peciva-i-slicno(1)
  • Slana peciva(1)
  • Pogaci(1)
  • Pogače(1)
  • Motanje(1)

7

Lep kuhinjski prikz pogače.👍👋

Izgleda prelijepo, pravit ću je za Božić

Jako lijepo napravljeno!

Ovako je ispalo drugima