Moj profil

Proja sa tikvicama

332

Volim tikvice, i spremam ih na razne načine… Evo ovako pravim proju sa tikvicama :)

Volim tikvice, i spremam ih na razne načine… Evo ovako pravim proju sa tikvicama :)

Sastojci

2-3 jaja
kukuruzno brašno

Priprema

1.

Tikvice izribati i ocjediti ih.

2.

Jaja izmješati sa feta sirom koji smo isjeckali na kockice.

3.

U to dodati tikvice, kukuruzno brašno pomješano sa praškom za pecivo, kiselu vodu, mlijeko i sol.

4.

Tjesto treba da bude gušće nego za palačinke, koliko kisele vode, toliko dodajte mlijeka. Ja ništa ne mjerim, nekad dodam više sira, možete i kiselog vrhnja i češnjaka ako volite. Važno je samo da tjesto ne bude ni prerjetko, ni pregusto.

5.

Tepsiju nauljite i dobro ugrijte ulje u pećnici, pa izlijte tjesto na vrelo ulje.

6.

Pecite nekih 40 tak min na 200 C.

  • Tikvice(18)
  • Proja(6)
  • Pite(2)
  • Kukuruzno-brasno(1)
  • Tikve(1)
  • Proja-r(1)
  • Gluten-free(1)
  • TOPLA PREDJELA(1)
  • Zalogajcici(1)

31

Zašto u receptu ne piše količina sastojaka barem za brašno??? Da barem piše koliko brašna ide, onda bih barem u to bila sigurna, pa bih tekućinu dodala po potrebi. Jasno mi je da količina tekućine varira ovisno o vrsti brašno ili o tome koliko je krupno mljeveno, ali kad uopće ne piše koliko brašna ide: otkud bih ja to trebala znati??? Otkud da ja znam kako se proja radi??? U mojoj obitelji se to nikad nije radilo. Otkud da ja znam koliko brašna ide na 2-3 jaja? Govorimo li od 100g, 200g, 500g, 1kg??? Ja uopće nemam predodžbu o tome. Znači, mogu staviti 1 kilu brašna i onda mineralne vode i mlijeka toliko litara koliko je potrebno da „tijesto ne bude ni prerijetko, ni pregusto“ i onda to mogu peći u nekoliko limova od pećnice, jelda?

Ja fakat, stvarno, zaista, uopće, ali ama baš niti malo veze niti predodžbe nemam o tome koliko brašna treba ići na 2-3 jaja. A ni to s 2-3 jaja mi nije jasno. Jel treba 2 ili 3 jaja i jesu li to jaja S veličine ili L veličine???

Ok, da znam, to je jedan od onih interaktivnih recepata: otvorim si ovaj recept i onda uz njega surfam internetskim prostranstvima čitajuće druge recepte – i to sve nastojeći shvatiti ovaj. Meni se to neda.

A i ovaj opis „Važno je samo da tijesto ne bude ni prerjetko, ni pregusto.” mi je famozan. U smjesi plivaju komadi fete I naribanih tikvica i sad je trebam smjesu oko tih komada analizirati da bih vidjela koliko (ni)je gusta. A tikvice stvaraju dodatan problem, jer koliko ih god cijedila one uvijek, kako je moja baba govorila: ispišaju tekućinu. Ja to cijedim u više navrata, preko kuhinjske krpe, do iznemoglosti, ali one vječito i non stop ispuštaju vodurinu. Zato ih ne volim, da, znam da je jedenje vode zdravo, ali ja ne volim jesti vodu. Znam da ti proju radiš barem 3 puta dnevno. Joj, oprosti vjerojatno si sad uvrijeđena jer ti ne radiš proju samo 3 puta dnevno, nego barem 5 puta dnevno. Do sada si ju vjerojatno napravila nekoliko milijardi puta, ali ja ti takve stvari ne radim i fakat, uistinu uopće blage veze nemam kako finalni prozvod treba izgledati, tj. koliko brašna ide na 2-3 jaja(!).

super je proja, bas smo uzivali! hvala ti puno na odlicnom receptu. 🙂

Hvala draga za recept. Tikvice sam gulila jer nisu iz bio uzgoja.❤️