Moj profil

USKRSNA POGAČA

180 minuta
10

Dobila sam prava domaća jaja pa sam odlučila napraviti nešto u čemu će ta žutoća doći do izražaja. Evo recept koji koristim stari je i isproban sigurno odličan. Obožavam uskrsne pogače a one moraju biti žute , meke , vlažne ukusne , miomirisne.

Dobila sam prava domaća jaja pa sam odlučila napraviti nešto u čemu će ta žutoća doći do izražaja. Evo recept koji koristim stari je i isproban sigurno odličan. Obožavam uskrsne pogače a one moraju biti žute , meke , vlažne ukusne , miomirisne.

Sastojci

za
1 kg brašna
25 dag šećera
25 dag masnoće ( 12,5 dag ulja , 12,5 dag masti )
12 dag sviježeg kvas ( tri male kockice )
10 kom jaja ( 5 cijelih + 5 žumanjca )
1 - 2 žlićice soli
1 kom limun ( gratani , ucijediti )
1 kom naranča ( gratana , ucijediti )
mala šalica ruma ( po želji )

Priprema

1.

Prvo odvažem šećer , masnoću i stavim u malu teću otopiti . Odvojim jaja pola ( 5 kom. bjelanac od žumanjka ) i dodam ostalih 5 cijelih . Izgratati limun i naranču i ocijediti , brašno u paketu od 1 kg stavim u mikrovalnu da se ugrije , u to vrijeme miješam jaja , šećer , vanilija šećer , dodam sol , rum , sok od limuna i naranče , gratanu koricu. Zagrijati malo mlijeka da bude samo malo toplo i tu otopim kvas , stavim žlićicu šećera i brašna promiješam i ostavim . Ove ranije sastojke izmiješati, brašno prosijati u jednu veću zdjelu dodavati jaja i sve šta je unutra i masnoću koja je topla to dobro izješati pa dodati uzdignuti kvas i mijesiti oko pola sata i više da tijesto bude glatko i da se ne lijepi oko zdjele. Ako je dosta meko dodati brašna po potrebi , bolje da je mekše kada se budu formirale 3 – 4 male pogačice doda se svakoj po jedna žlica brašna. Dobro izrađeno tijesto ostaviti na toplom da se udvostruči formiraju pogačice opet pokriju i utople da uskisaju. Pećnicu ugrijati na 180*C pogaču malo recnuti po vrhu namazati ( žumance izmiješano s malo ulja ) staviti u peć , 15 min. na 180*C onda smanjiti na 150*-120* C još jedno 15min. Ako jako porumene pokriti malo papirom. Čačkalicom probati ako je suho između prstiju kada probamo onda je gotovo.

Posluživanje

Ne dugo peći jer pogače izgube svoju vlagu. Pećem po dvije ( to su dvije po 500-600 dag ) sigurno ako je veća da se peće duže prvih 15min. na jačoj tem. pa onda na laganoj temp.

  • Uskrsnji kruh(1)
  • Pinca(1)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)