Moj profil

Nabujak od sira

30 minuta
21

Recept za nabujak (souffle) od sira, po uputstvima velike Julie Child.

Recept za nabujak (souffle) od sira, po uputstvima velike Julie Child.

Sastojci

za
3.5 kasike brasno
4.5 kasike puter
350 ml mlijeko
1/2 kasicica sol
1/4 kasicica biber
2-3 kapi sos od ljute paprike
prstohvat muskatni orascic
120 g izrendani sir (svicarski)
1/4 kasicice cream of tartar (vinski prah)
prstohvat sol

Priprema

1.

Pripremiti sve sastojke: izrendati sir, izdvojiti 6 zumanjaka, 8 bjelanjaka (bjelanci trebaju biti na sobnoj temperaturi da bi usedmerostrucili u volumenu) i izmjeriti suhe sastojke.

2.

Premazati posudu za pecenje puterom i posuti izrendanim sirom. Posudu obloziti alu folijom ili pergament papirom tako da se papir izdize barem 15ak cm iznad ruba posude. Nabujak nece procuriti ali ce papir pomoci da odrzi oblik.

3.

Pecnicu ugrijati na 200 stepeni.

4.

Mlijeko staviti da se grije ali ne smije da provre. U medjuvremenu rastopiti 4.5 kasicice putera i u vruce dodati brasno te kuhati na srednjoj vatri 2-3 minute. Skinuti s vatre i u to umjesati vruce (ali ne kipuce) mlijeko. Mlijeko mora biti vruce da se grudvice ne bi stvorile. Ostaviti da se lagano prohladi uz povremeno mjesanje. Sos mora biti dovoljno hladan da ne skuha zumanjce kad se budu dodali ali u isto vrijeme mjesanjem se mora sprijeciti “pudingasta” membrana. U prohladjen sos dodavati jedno po jedno zumance, te sol, biber, ljute papricice i muskatni orascic. Ostaviti po strani i povremeno promjesati.

5.

Druga polovica uspjesnog nabujka su pravilno istuceni bjelanci. Moraju biti na sobnoj temperaturi i u uzoj ali dubljoj zdjeli. Istuci ih minutu-dvije da se proteini rastave i onda dodati cream of tartar i sol. Nastaviti tuci mikserom ili rucno do kad bjelanci zadrzavaju oblik i imaju barsunastu teksturu. Trebaju da se sjaje. Pretuceni su ako formiraju baloncice sa zrakom i u tom slucaju, dodati jos jedan bjelanac i tuci do barsunastog sjaja.

6.

Zagrabiti povecu kasiku snjega od bjelanca i umutiti u besamel da besamel “olaksa”. Pogurati bjelance na jednu stranu zdjele u kojoj su istuceni, i usuti besamel u napravljeni prostor. “Slagati” smjesu sa sirokom spatulom prolazeci kroz sredinu i zaokruzujuci po rubu. Dodavati po trecinu sira uz slaganje i paziti da se umjesa besamel sa dna i sa strana. Ostaviti par prstohvata za posuti na vrh.

7.

Usuti smjesu u pripremljenu posudu, posuti ostatkom sira i staviti u pecnicu na 40 minuta. Pecnicu ne otvarati tokom pecenja.

Posluživanje

Izbor posude za pecenje je vrlo bitan da bi se dostigao zeljeni efekt nabujka. Za ovaj omjer sastojaka, najbolja posuda je okrugla, promjera 20 cm i visine 10 cm. Mnogo sira posuda znaci da nabujak nece biti dovoljno visok, dok mnogo uza znaci da ce se dignuti i iscuriti. Uglavnom nista ne kapa, ali za svaki slucaj je dobra ideja staviti pleh za pecenje na resetku ispod one na kojoj se nabujak pece.

  • Nabujak(3)
  • Sufle(1)
  • Sir(1)

4

Odličan je,hvala na receptu!

jako dobro od mene5

fenomenalno izgleda! :)))

Ovako je ispalo drugima