Moj profil

Karamel torta od oraha

90 minuta
41

Godinama skupljam recepte iz časopisa Lisa, pa postepeno isprobavam recepte. Ovaj sam napravila za jednu fešticu kojoj su tema bile ruže, no bez obzira na izgled mogu reći jako fina tortica….., samo malo modificirana po mom ukusu…

Godinama skupljam recepte iz časopisa Lisa, pa postepeno isprobavam recepte. Ovaj sam napravila za jednu fešticu kojoj su tema bile ruže, no bez obzira na izgled mogu reći jako fina tortica….., samo malo modificirana po mom ukusu…

Sastojci

za
Biskvit
150 g šećera
70 g puslica od badema ili gotovih keksa od badema
75 g brašna
Krema i ukrašavanje
8 listića želatine
200 g šećera
6 žlica amaretta
250 g posnoga svježeg sira
100 g oraha – polovice
3 žličice šlagfixa

Priprema

1.

Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva.

2.

Odvojiti bjelance od žumanjaca pa žumanjce izmiksati sa 100 g šećera i vanilin šećerom.

3.

Bjelanjke istucite s preostalim šećerom i snijeg umiješajte u žutanjke, zajedno s izmrvljenim puslicama, lješnjacima i prosijanim brašnom.

4.

Smjesu izlijte u kalup (promjera 26 cm), obložen papirom za pečenje, poravnajte i pecite 35 min. Kada je pečeno dobro ohladite.

5.

Za kremu namočite želatinu. Popržite 100 g šećera, ulijte 150 ml vode i miješajte dok se karamelizira. Kada se malo ohladi, umiješajte amaretto (liker od badema). U toploj smjesi otopite ocijeđenu želatinu, ostavite da se skroz ohladi pa pažljivo umiješajte sir i vanilin šećer.

6.

Izmiksajte 500 ml vrhnja za šlag i umiješajte u kremu.

7.

Prerežite biskvit pa oko donjeg sloja stavite obruč od kalupa za tortu. Premažite polovicom kreme, poklopite drugim slojem biskvita i premažite ostatkom kreme.

8.

Ostavite otprilike 4 sata u hladnjaku.

9.

Za ukrašavanje otopite 100 g šećera, umiješajte polovice oraha, žličicom oblikujte hrpice i ostavite da se stvrdnu na nauljenom tanjuru. Ostatak slatkog vrhnja istucite sa šlagfixom i naštrcajte po torti. Gore ukrasite s ohlađenim polovicama oraha. Možete ukrasiti i ostatkom puslica od badema ili ukrasima od marcipan smjese. Ja volim sve domaće pa sam radila ružice od marcipana.

Posluživanje

https://www.coolinarika.com/recept/amarettini

  • Torte(9)
  • Svecane-torte(1)
  • Ljesnjaci(1)
  • Orasi(1)
  • Karamel-torta(1)
  • Ljesnjaci-sir-orasi(1)
  • Save(1)
  • Torta(1)
  • Sir(1)

13

bas fina tortica…

Prekrasno :)))))))))

Hvala na lijepim komentarima. Ja sam imala kekse od badema koje sam dobila, u maloj kutiji od firme Wernli imali su malo file između, a u Kauflandu ih ima samo s lješnjacima i dosta su skupi 17, 00 kn mala kutijica. Mislim da to mogu biti i keksi od SchneeKoppe s bademom ili lješnjacima a ima ih u DM-u. Uglavnom bilo koji lagani keksi od badema ili lješnjaka da nisu jako brašnasti. Zaista je prekomplicirano raditi kekse od badema pa ih onda zdrobiti u tijesto, ali ako vas zanima imam i recept za njih.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)