Moj profil

Burek

90 minuta
47

Za burek zaista ima mnogo recepata, ali ovaj sam dobila od dajinice koja je radila u siptarskoj buregdzinici, toliko je ukusan da moja raja obicno kaze livanjkini bureci najbolji. Zelim da ga podijelim sa vama ;-)))))

Za burek zaista ima mnogo recepata, ali ovaj sam dobila od dajinice koja je radila u siptarskoj buregdzinici, toliko je ukusan da moja raja obicno kaze livanjkini bureci najbolji. Zelim da ga podijelim sa vama ;-)))))

Sastojci

za
za jufke
1 kg brasna
pola litra mlake vode
2 kasicice soli
malo ulja za premazivanje
smjesa za nadjev
1 kg srednje masne mljevene govedine ili teletine(ili pola govedina pola teletina)
2 velike glavice crvenog luka (ja koristim onaj slatki spanski)
2 kasicice soli
crnog mljevenog bibera po zelji
100ml mjesavina mlake vode i ulja (pola-pola)

Priprema

1.

Priprema nadjeva:
1. U svjeze mljeveno meso ili mix(teletine i govedine) dodati isjeckani ili mljeveni crveni luk, sol, biber i mjesavinu (pola-pola) mlake vode i ulja (to je “trik” da burek bude jos ukusniji, a ne treba se naknadno mastiti ;). Dobro izmijesati rukama, i ostaviti u frizider da stoji(zato uvijek pravim prvo nadjev, pa onda jufku).

2.

Priprema jufke:
1.U brasno staviti sol, zakuhati s mlakom vodom i mijesiti rukama tijesto dok ne dobijemo ujednacenu smjesu bez grudvica brasna(ja to opet mixam miksetom sa spiralama ;).
2. Radni stol posuti brasnom i mijesiti veliku loptu od tijesta, prepoloviti, i dobro izraditi dvije velike jufke (posto sam ja lijena ;-) da pravim male jufke, ja napravim 2 velike, pa ih poslije razvlacim na carsafu na podovima-ustedim na vremenu).
3. Razvaljati svaku jufku na 1 cm debljine, namazati uljem i ostaviti da stoji 25-30 minuta.
4. Na carsafu :-) prenijeti jufku i razvlaciti okolo dok ne dobijemo zeljenu debljinu (neko voli tanju, neko deblju jufku). Razvucena jufka obicno ima jajasti ili cetverougaoni oblik.
5. Stavljati nadjev sa dvije strane otprilike na 30-ak centimetara sirokoj traci od rubova jufke. Smjesa je glatka i lako se stavlja na jufku tako sto zahvatite punu saku smjese i pritiskom smjesa prolazi izmedju prstiju.
6. Bez dodatnog dodavanja ulja, povucete ovlas krajeve jufke (po 5-6 cm)prema sredini, i tako motate do stedine i s jedne i sa druge strane. Prerezati popola, i od svake polovice zamotavati zvrkove(ja dobijem 6 pita od 1 jufke).
7. Podmazati limeni pleg blago uljem, poredati burekei svaki lagano pritiskati dlanom na tepsiji(ne stiskati bureke skroz jedan uz drugi).Lagano premazati nauljenim dlanom odozgo, a moze i hladnom vodom.
8. Zagrijati pecnicu na 425 F(230 C), staviti bureke da se peku na 425 F tacno 10 minuta, potom smanjiti na 400(200 C) i peci jos 10 minuta(ukupno 20 min.). Ako volite svjetlije tijesto sto nije hrskavo, prekriti bureke sa aluminijskom folijom na pola pecenja.
9. Pecene bureke izvaditi iz rerne i u tepsiji staviti na balkon ili vani da se ohlade. Nije potrebno zalijevati vodom, jer bureci sami omeksaju ;-)

Posluživanje

Mlake bureke onako u tepsiji stavite na stol, napravite mjesavinu kiselog vrhnja, jogurta i mlijeka ko voli i posluzite sa burecima. Zaista su originalni :))))))))))

  • Burek(5)
  • Pite(2)
  • Fine pite(1)
  • Pite-isl(1)

7

Nikada bas nisam znala da napravim burek. ovo je izgleda pravi recept . hvala

evo i dokaza :) burek

ja sam pravila`danas i samo mogu da kazem danisam jela bolji u zivotu! ma super za 100!

Ovako je ispalo drugima