Moj profil

pogačice sa čvarcima

620

još jedan recept iz tetkine riznice, dragi ga obožava, ja ispunjavam želje,

.............................make a wish…...................

još jedan recept iz tetkine riznice, dragi ga obožava, ja ispunjavam želje,

.............................make a wish…...................

Sastojci

250 g čvaraka
1/2 kocke kvasca
1 šalica (oko 2 dl) mlijeka
100 g masti

Priprema

1.

čvarke treba sitno narezati- ja sam ih usitnila u multipraktiku

2.

dignuti kvasac u mlijeku +mrvica šećera

3.

u zdjelu staviti čvarke, žutanjke-2, dignuti kvasac, sol ,papar i vino ( za inat nisam imala doma ni jedno bijelo pa je pao benkovački roze, ostatak se nije bacio ..ne…. ne.. ) i zamijesite tijesto s brašnom. tijesto je podatno i ne lijepi se . po potrebi možda će ići i malo više brašna..dobro izraditi tijesto i ostaviti da se odmara 30 minuta -na sobnoj temperaturi.

4.

rastanjiti tijesto valjkom na 1 cm i premazati hladnom masti u tankom sloju. mast je kruta kad je hladna pa sam je ja malo “izgnjavila” žlicom da se može razmazati. preklopiti kao knjigu. prvo jednim dijelom do pola, a onda s drugom polovicom preko toga. opet se odmara 30 min. ponoviti postupak još 2 puta uz odmaranje…moram priznati da ja nisam čekala ovih pol sata zbog sveopće nestrpljivosti a mislim da slikice kažu da su super ispale!

5.

vaditi okruglim kalupom i na površini zasjeći kvadratiće, tj. crte vodoravne i okomite..poslagati na pek papir , premazati razmućenim žutanjkom i peći u dobro zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25 minuta. trebaju dobiti boju…ja sam jednu turu jače ispekla a jednu slabije…njemu je bolje jače…..

6.

kako je svrha ovog premazivanja i preklapanja da se tijesto lista ostatak tijesta se ne bi trebao premijestiti jer će se to listanje izgubiti, ali nipošto ne bacamo ostanjke….sve će se pojesti . samo ih ispecite kako su ostali!!

Posluživanje

evo ide sezona svježih čvaraka pa ko voli…....izvolite…...

samo napomena da sam ja radila duplu dozu pa da ne mislite da vam je malo ispalo….proždrljivci vladaju!!!!!

  • Cvarci(21)
  • Pogacice-sa-cvarcima(13)
  • Peciva(11)
  • Pogačice(8)
  • Pogacice-cvarci(3)
  • Kram-pogacice(3)
  • Pecivo(3)
  • Pogače(2)
  • Pogačice od čvaraka(2)

114

Možete bili mi reći koliko ispadne ovih pogačica od ove smjese, pošto bi ih spremala za malo veće društvo? Hvala unaprijed...

Evo i mene...upravo sam ih zamesio po tvom receptu....sve vrste kiflica, pogacica sam pravio,ove nisam. Samo sto sam ja cvarke sitno iseckao i testo sam u nedostatku masti margarinom mazao. Pa sad cu biti ili pukovnik ili pokojnik. Poz

#111 hvala i baš mi je drago 🙂

Ovako je ispalo drugima