Moj profil

Jogurt kocke

49

OneDrop me zamolila da stavim ovaj recept kad sam vec ubacila sliku. Ja ovaj kolac obicno pravim kao kocke ali mislim da je u originalu zapravo jogurt torta. Zato ako ga vec negdje na ovim stranicama ima, nemojte zamjeriti…

OneDrop me zamolila da stavim ovaj recept kad sam vec ubacila sliku. Ja ovaj kolac obicno pravim kao kocke ali mislim da je u originalu zapravo jogurt torta. Zato ako ga vec negdje na ovim stranicama ima, nemojte zamjeriti…

Sastojci

Sastojci
3 vrecice zelatine
secer po zelji
2.5 dcl tekuceg slaga
voce po zelji, kolicina isto po zelji

Priprema

1.

Rastopiti zelatinu u 8 zlica vode. Nakon 10 minuta ju staviti u 1 jogurt i skupa sa secerom rastopiti na vatri. Pazite da ne bude velika temperature i da zelatina, jogurt i secer ne zavriju. Prilikom rastapanja stalno mijesajte.

2.

Izradite slag i u njega dodajte 2 preostala jogurta i jogurt sa istopljenom zelatinom i secerom. Sve skupa pomijesajte sa mikserom.

3.

U smjesu dodajte voce po zelji ( jagode, visnje, kajsije, breskve, borovnice….) i umijesajte rucno.

4.

Prije pravljenja kreme ispecite obican biskvit po zelji (ili kako ga vec pravite). Pecite ga u dubokoj tepsiji i pazite da ne bude prevelik jer mora ostati mjesta za kremu.

5.

Kad ste dakle napravili kremu, istresite ju u tepsiju sa biskvitom i sve skupa stavite u zamrzivac ili frizider da se ohladi i da se krema stisne.

6.

Kada je krema stisnuta, nozem prodite oko rubova tepsije pa istresite kolac na tacnu. Malo ce biti nezgodno, ali uzmite 2 velike tacne. Kad je kolac jos hladan i smrznut istresite ga na jednu pa odmah okrenite na drugu tacnu na kojoj cete ga posluziti.

7.

Izrezite kolac na jednake kocke, ukrasite sa slagom i na vrh po zelji stavite voce koje ste koristili za kolac.

Posluživanje

Ako hocete vise fila, samo izradite vise slaga. Ovo sto sam ja napisala 2.5 dcl je onako otprilike. Ja uvijek stavim malo vise, nikada ne mjerim vec od oka sipam u zdjelu.

  • Kolači(2)
  • Brzi kolači(1)
  • Krem kolači(1)
  • Sve-5(1)
  • Jogurt kolač(1)
  • Jogurt-kocke(1)
  • Kolac-sa-jogurtom(1)
  • Jogurt(1)
  • Deserti(1)

11

hvala!!!!! danas radim kolačić!!!! pozzz

jedna vrecica zelatine ima 10 gr., a koliko mi je poznato u jednom pakovanju zelatine u listicima ima 6 listova i isto 10 gr. Znaci ako je jednako, onda koristi 3 pakovanja ili 18 listica.

može li želatina u listićima??? i ako može kolika bi to bila onda mjerica…

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)