Moj profil

Baklava

18

Sastojci

1 kg oraha
1 kg jufki za baklavu
Za tirit
do 1 kg brašna
25 dkg masla
Za zaljev (šerbe, agdu)

Priprema

1.

Priprema tirita: brašno, jaja i maslo se umijese tako da se dobije tvrdo tijesto. Tijesto se protjera kroz đevđir (bakrena posuda za cijeđenje) i dobiju se sitne mrvice, koje se prosuše.

2.

Orasi se tanko isijeku ili samelju.

3.

Pomašćena tepsija se prekrije 5 puta jufkom i svaka jufka pomasti.

4.

Ovaj sloj jufki se pospe tankim slojem tirita. Tirit se prekrije 5 puta jufkom, tako da se svaka jufka začini rastopljenim maslom i ovaj sloj jufki pospe orasima.

5.

Na orahe se složi sloj jufki. Dakle, ukupno 5 puta jufke, 2 sloja tirita i 2 sloja oraha. Naizmjenični slojevi tirita i oraha daju atraktivnu boju baklavi sa strane (kad se izreze).

6.

Najgornji sloj jufki se začini maslom. Zatim se baklava izreže i stavi da se peče na srednjoj temperaturi.

7.

Dok se baklava peče, pripremiti zaljev od šećera i vode koji treba kuhati 10 minuta.

8.

Zaljevu dodati limunov sok. Kada je baklava pečena, topla se zalije agdom i ostavi da se ohladi.

  • BAKLAVA(3)
  • Kolaci-socno-bez-kreme(1)

7

Hebeš državu koja Bosnu nema, a uz nju i sve ovo fino.Neku ću inačicu baklave sigurno napraviti, iako mi ,priznajem, puno bolje ide jedenje.Ono što me oduševljava kod Tvoje baklave, izvorni su izrazi za sastojke što ju čine još primamljivijom.To treba sačuvati!

hm.. za pravljenje baklave postoji jedno pravilo… hladna baklava vruca agda.. ali vjerujem i da je ovaj recept na mjestu ;)

Ova varijanta baklave, barem u Sarajevu, najcesce se pravi. Istina, prilicno je kaloricna, ali i pravi se obicno za blagdane kad ljudi i ne paze na kalorije. Konacno, uvijek je mozete isjeci na manje baklave. :)

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)