Moj profil

Paella

50 minuta
275

Najtipičnije od svih španjolskih jela, paella, može se pripremiti na mnogo načina. Gotovo svaka obitelj ima svoj omiljeni recept, a razlikuju se obično u odabiru morskih plodova.

Najtipičnije od svih španjolskih jela, paella, može se pripremiti na mnogo načina. Gotovo svaka obitelj ima svoj omiljeni recept, a razlikuju se obično u odabiru morskih plodova.

Sastojci

za
200 g purećih fileta
3-4 češnja češnjaka
230 g luka
150 g riže
½ žličice šafrana
200 g rajčica
150 g graška
300 g kozica (bez glave)
150 g škampa (cijelih)
300 g smrznutih plodova mora
200 g dagnji
100 g celerovih stabljika
1 žlica Vegete
Za posluživanje

Priprema

1.

Puretinu narežite na manje komade, a dagnje dobro očistite. Papriku i celerove stabljike narežite, luk i češnjak sitno nasjeckajte. Mahune narežite na manje komade i prokuhajte s graškom.

2.

Na ugrijanom ulju popecite puretinu tako da dobije boju sa svih strana. Izvadite je na tanjur i držite na toplome.

3.

Na preostalom ulju popecite luk, češnjak, papriku, celer i narezane oguljene rajčice. Malo podlijte vodom i sve lagano prokuhajte.

4.

Umaku dodajte popečenu puretinu, dagnje, kozice, škampe, plodove mora, artičoke narezane na četvrtine, grašak i mahune. Zalijte vinom, dodajte Vegetu, šafran, malo posolite i popaprite.

5.

Kuhajte bez miješanja oko 15 minuta u poklopljenoj posudi na laganoj vatri. Nakon toga umiješajte kuhanu rižu i peršin te još kratko prokuhajte.

Posluživanje

Paellu poslužite posutu naribanim parmezanom.

Savjet

Ovo jelo dobilo je naziv prema imenu posude u kojoj se priprema, a ona mora biti šira, ali ne preduboka.

  • TOPLA PREDJELA(60)
  • GLAVNA JELA(19)
  • Riža(11)
  • Paella(6)
  • Ručak(6)
  • Španjolska(5)
  • Rizoto(4)
  • Riba(4)
  • Rižoti(3)

12

Ja sam tražila recept Gordona Ramsaya za paellu i evo našla. Ako on ne zna kako se radi onda ne znam tko zna. Možda vam ovo olakša. Ovdje nema puretine ali ima piletine i chorizo kobasica.http://www.tastebook.com/recipes/2143486-Gordon-Ramsay-s-perfect-paella

#10 U paellu kao jedan od sastojaka može se upotrijebiti meso. Ne preporuča se pripremanje u woku, već u širim, plićim posudama. Paella zahtjeva dugotrajno pirjanje, a wok je za pripremu jela na visokim temperaturama.

Uh, koliko komentara, sad sam zbunjena, a želim to isprobati:  prvo, ide li na kraju meso u paellu?  I mogu li paellu praviti u woku?

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)