Moj profil

Voćna krostata

32

Obična po sastojcima ali divna po okusima. I uvijek lijepa za vidjeti.

Obična po sastojcima ali divna po okusima. I uvijek lijepa za vidjeti.

Sastojci

Tijesto:
180 g masti (maslaca, margarina... )
1 limun naribana korica i 2 žlice soka
1 vrećica vanilin šećera
1 žličica prša za pecivo
420-450 g mekog brašna
Fil:
oko 400 g voća po želji (kod mene maline, borovnice i višnje)
1 vrećica vanilin šećera
1 vrećica pudinga okusa maline
oko 50-100 g šećera (po želji, odnosno prema slatkoći voća)
Šećer u prahu za posipanje

Priprema

1.

Prvo napraviti fil. Imala sam voće u ledu, odmrznulo se, dodala sam šećer i vaniliju i zakuhala. Umutiti puding s malo vode i skuhati kremu. ohladiti na sobnoj temperaturu, miješajući povremeno da se ne uhvati korica.

2.

Izmiksati mast (ili drugu masnoću) sa šećerom i jajetom, dodati vaniliju, kiselo vrhnje, ribanu koricu i sok od limuna. U brašno dodati prašak za pecivo i izmiješati. Brašno dodavati po malo i rukama zamijesiti podatno tijesto. Brašno će vam možda otići svih 450 g a možda i ne ako je jaje manje ili ste dodali manje soka od limuna. Tijesto namijesiti na radnoj površini, ako treba poprašiti brašnom . Podijeliti na dva jednaka dijela. Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u led ili u frižider. 

3.

Od jednog dijela tijesta oblikovati mrežu. Razvaljati tijesto malo šire od modle u kojoj će se peći. Rezati na trakice iste ili različite širine. Ja sam rezala na dvije širine. Složiti mrežu na papiru za pečenje na tacni. Sad tu mrežu staviti u led da se stegne. Ideja nije moja, vidjela sam je u jednoj kulinarskoj grupi. Ostatak tijesta ostaviti za ukrašavanje.

4.

Drugi dio tijesta također razvaljati šire od modle za pite i pomoću valjka prebaciti u modlu, koja je namazana masnoćom, ne treba je pobrašniti.

5.

Rub tijesta odrezati tako da ima visinu 1-2 cm na stranicama. Ostatak tijesta ostaviti za ukrašavanje.

6.

Na tijesto razmazati fil. Umjesto fila možete staviti i neki džem koji volite.

7.

Sad onu smrznutu rešetku staviti na fil. Pažljivo da se ne umaže filom. Višak tijesta odstraniti nožem.

8.

Na rubove staviti spiralice ili pletenice ili sl. Napraviti ruže  i listiće ili neke druge figure. Složila sam ih na mjesta gdje se spajaju spiralice i gdje mi je popucala mreža, tako sam zamaskirala nepravilnosti.

9.

Krostatu peći na oko 160-170 C oko 45 minuta da ne potamni previše.

10.

Kad se ohladi posuti šećerom u prahu.

Posluživanje

Prije posluživanja krostatu dobro ohladiti. Rezati na trokute ili kocke, po želji . Poslužiti s toplim napitkom i opustiti se jer teta Corona nije pozvana a ni poželjna u ovom slučaju. :( :)

  • Pies-is(1)
  • Cool-vocnjak(1)
  • Kolaci-tart(1)
  • Pies(1)

16

  hvala.👋

Ovo je umjetnost, svaka čast!

Nije divno ispala kao ova tvoja, ali je bila ukusan. U mojoj krostati voće - jagode, borovnince i pire od dunje - sve iz mog vrta. Uvijek stavim u zamrzivač voće, eto, odlično se uklopilo u tvoju krostatu. Na moju veliku žalost, ne znam kako, ali fotke su mi nestale iz galerije. Ostala mi je samo ova, radna, prije nego sam stavila peći. Bit će prilike, opet ću raditi ovu divnu krostatu! 

Ovako je ispalo drugima