Moj profil

Ruska baklava

29

Mnogo je recepata pod ovim nazivom na internetu... ali nigdje nisam našla ovaj, moj omiljeni iz djetinjstva. Recept moje tetke Milene.

Mnogo je recepata pod ovim nazivom na internetu... ali nigdje nisam našla ovaj, moj omiljeni iz djetinjstva. Recept moje tetke Milene.

Sastojci

1 pakovanje jufki za pite
250 g mljevenih oraha
250 g mljevenog keksa
200 g grožđica
250 g putera
100 ml ulja ili otopljenog putera, za premazivanje
Za agdu
1 šolja vode (250 ml)
1 - 2 šolje šećera (180g/360g)

Priprema

1.

Najprije potopite grožđice u toplo mlijeko sa rumom da omekšaju barem pola sata ili duže.

2.

Zatim pripremite fil: Odvojiti bjelanca od žumanaca i posebno ih umutiti u čvrsti snijeg. Dodati jednu kašiku šećera i žumanca pa mutiti dok se ne sjedini. U drugoj zdjeli umutiti puter sa suhim sastojcima: mljevenim keksom i orasima. U to dodati grožđice pa sve sjediniti sa jajima, koristeći špatulu ili drvenu kašiku.

3.

Uključite rernu na 200 C. Pripremite tepsiju i zdjelicu sa otopljenim puterom ili uljem. Premažite dno tepsije i strane pa na dno stavite prvu jufku, premažite je puterom ili uljem pa preko nje stavite drugu i tako rasporedite pola jufki. Premažite i tu jufku na koju ide fil pa nanesite ravnomjerno fil i pritisnite kašikom. Fil prekrijte ostatkom jufki iz pakovanja, ponavljajući proces kao i kod prethodnih (svaku je potrebno premazati uljem ili otopljenim puterom). Ja sam koristila pola pakovanja jufki od 10 komada jufki (5 na dno, 5 iznad fila). Ja sam baklavu prekrila folijom i prekla u rerni oko pola sat a zatim odstranila foliju i pekla dodatnih 10ak minuta.

4.

Za to vrijeme dok se baklava peče da porumeni, pripremite agdu: 1 šolju vode sa 1 ili 2 šolje šećera (ja sam stavila 1 šolju šećera, 180 g na šolju vode, 250 ml) i sa jednom šoljom šećera baklava i nije puno slatka.

5.

Kada je baklava pečena i rumena i agda treba da bude gotova. Vrelom agdom preliti vrelu baklavu pa je odmah poklopiti drugom tepsijom, dovoljno velikom da je zaklopi. Ostaviti da se ohladi (najbolje da prenoći) prije rezanja i serviranja.

  • BAKLAVA(2)
  • Ruska-baklava(1)
  • Rusija(1)
  • Kolaci-baklava(1)
  • Ruska-kuhinja(1)

6

Da, da, greška je. Ispravljeno.

Da u sastojcima piše da je još jedan paket kora uz nadjev. Je li greška?

Da, pola jufki na dno tepsije ispod fila, pola iznad fila. Ja nisam imala cijelo pakovanje pa je ispala tanja.