Moj profil

Lambada torta

38

Ovo je moj prvi recept..Lambada tortica..

Ovo je moj prvi recept..Lambada tortica..

Sastojci

za
Krema od fante
1 Litar fante (ili sok od naranče )
3 Puding vanilin
Bijela krema
1 Litar mlijeka
150 gr.margarina

Priprema

1.

Izrada biskvita:

2.

Žumanjke i šećer umutiti, pa dodati zatim brašno na kraju dodati snijeg od bjelanjaka (bjelanjke umiješati polagano,ne mikserom). Peći na 180 stepeni oko 20-25 min.

3.

Izrada kreme od fante:

4.

Odvojiti 2 dcl fante i izmiješati sa pudingom od vanilije, Ostatak fante staviti da kuha kada provrije sjediniti i napraviti kremu. Nako što je krema se zgusnula odmah preliti preko biskvita ovu kremu,zatim staviti petit keks. Petit keks netreba natapati ni u što.

5.

Izrada bijele kreme:

6.

Za ovu kremu odvojiti jedan dio mlijeka i sjediniti s brašnom da ne bude grudvica. Zatim sjediniti u mlijeko i šećer i napraviti kremu. Prebaciti u drugu posudu i prekiriti prozirnom folijom. Ostaviti da se ohladiti pa dodati margarin i dobro umutiti mikserom.

7.

Izrada čokoladne glazure:

8.

200 gr. čokolade za kuhanje

50 gr. margarina

malo mlijeka

Staviti na laganu vatru i polagano miješati ako bude previše gusto dodati još malo mlijeka. Glazura bude jako lijepa i sjajna,a što je najbitnije ne puca prilikom rezanja.

9.

Slaganje torte:

biskvit-krema od fante-petit keks-bijela krema-čokoladna glazura!!

  • Naranca-krema(1)

9

Kod ovog recepta nešto ne štima. U sred sam pravljenja. Bijelu kremu sam kuhala i kuhala, ali se nije zgusnula. Još sam naknadno dodavala tri puta po dvije kašike gustina ne bi li se zgusnula. Sad je krema na hlađenju pa ću da vidim šta će da bude. 

Pozdrav,vidila sam da je kalup za tortu 26 cm samo me zanima jeli koliko dubok ili je standardni,jer me strah da mi nebi bio plitak,nekako mi po slici izgleda da je torta visoka,a meni bi tako i odgovaralo da bude 🙂

Hvala vam, obruč je 26 cm. Nije manji. Ako želite manju torticu samo malo smanjite sastojke da vam kora ne bude predebela. Sve zavisi opet kako vi volite.