Moj profil

Gibanica gužvara

60 minuta
9

Manje više svi znamo šta je gibanica. Neko pravi ovako, neko onako, ali svako na svoj način. Ja pravim ovako. Nije masna, al' je slasna.

Manje više svi znamo šta je gibanica. Neko pravi ovako, neko onako, ali svako na svoj način. Ja pravim ovako. Nije masna, al' je slasna.

Sastojci

1/2 kg polumasnog belog kravljeg sira
1 pakovanje kora za gibanicu (pola kila)
1 kisela pavlaka od 2 deci
2dl gazirane mineralne vode (po potrebi)
1/2 čaše mleka
so po potrebi

Priprema

1.

Pripremite dublju činiju, plitku ćasu ili činijicu, šerpu ili posudu koja može u rernu i sve potrbne sastojke. Okačite kecelju i zavrnite rukave.

2.

U činiju razbijte 4 jaja

3.

Probajte koliko je slan sir (ukoliko to već niste uradili prilikom kupovine). Dodajte sir i razdrobite ga viljuškom

4.

Dodajte mleka da se masa malo razredi. Ne preterujte sa mlekom, nije još gotovo! Probajte koliko je slano i dosolite po potrebi

5.

Dobili ste ovo. Odložite činiju i uzmite šerpu u ruke junačke

6.

U šerpu sipajte ulja tek koliko je potrebno da zamastite zidove i dance

7.

Ne zaboravite zidove šerpe!

8.

Na zamašćeno dno šerpe stavite 3 kore tako da oblože i zidove suda. Nije nužno zamastiti kore, ali ako želite, učinite to. Ne valja da bude suviše masna gibanica, a to zavisi i od masnoće sira, pa racionalno koristite ulje. Ostavite na stranu 3-4 kore za kraj.

9.

Sad u masu dodajte kisele, gazirane vode da masa bude nešto ređa, ali ne previše. Recimo, da bude žitka. Kisela voda će dati potreban ugljen dioksid od koga će gibanica narasti tokom pečenja.

10.

I, idemo! Prljanje prstića. Ništa slađe. Nema načina da ovo uradite viljuškom i nožem. Mora da se umoče prsti. Jednu po jednu koru umačite u masu i skupljajte po malo sira. Na svakoj kori treba da bude sira. Racionalno koristite masu prema broju kora i veličini suda u kom pečete, da vam istraje dok ne utrošite kore. Bolje da je deblja nego tanka kao proja.

11.

Tako namočene i zgužvane kore ređajte ravnomerno u šerpu. Na kraju treba da bude sloj kora jednake debljine. Ako je potrebno, a verovatno će biti, pred kraj razredite masu sa još malo kisele vode. Kad ste utrošili sve kore osim onih ostavljenih za kraj, prstima zaćuškajte krajeve kora. Ne dirajte krajeve kora sa početka koji vire iz šerpe

12.

Sad u onoj maloj činiji razmutite jedno jaje i celu pavlaku. Ako vam se čini gusto, dodajte sasvim malo mleka. To razlijte odozgo po gibanici i prstima razvucite da pokrije celu površinu.

13.

Odozgo stavite one kore što su ostavljene sa strane i zaćuškajte ih po ivicama.

14.

Između možete sipati sasvim malo ulja tek da zamastite kore da se ne lepe. Naravno, sve radite prstima.

15.

Na kraju, dobili ste nešto ovako. Ćušnite to u rernu na 180 stepeni ne duže od pola sata, a zatim smanjite na 150 i pustite još pola sata da nesmetano raste i razvija se. Pred kraj probajte viljuškom da li je masa u sredini pečena i ako je potrebno pustite još malo u rerni da se ispeče

16.

Na kraju ćete dobiti gužvani osmeh :)

Posluživanje

Pazite da vam ne pripadne muka, jer ćete sigurno jesti vrelo. Znam vas ja heheh...

Prijatno vam bilo!

  • Pies-str(1)
  • Piesstr-is(1)

6

Hvala svima, drago mi je da vam se dopada

Odlicna  gibanica!!!!!!!🙂

cijenim trud sa sličicama, vedrinu kojom je prikazan rcp, a u okus ne sumnjam 😋treba isprobati, svakako 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)