Moj profil

Halva

13

Ima mnogo recepata za ovu finu starinsku poslasticu,Svako ima neki svoj nacin kako je priprema,a ovako je ja pripremam i svi se oduseve kada je probaju.

Ima mnogo recepata za ovu finu starinsku poslasticu,Svako ima neki svoj nacin kako je priprema,a ovako je ja pripremam i svi se oduseve kada je probaju.

Sastojci

SOLJA = 250 ML
115 g maslaca
4 kasike ulja
2 solje brasna
1/2 male kasike soli
1 solja secera
3-4 solje vode (ovisno koliko zelite da halva bude cvrsta)

Priprema

1.

Otopiti maslac,dodati ulje i polako dodavati brasno pomijesano sa soli.

Prziti uz stalno mijesanje na laganoj vatri do zlatno zute boje ili po zelji(neko voli halva da bude svijetlija ,neko da je tamnija)oko desetak minuta.

2.

Dok przite brasno prokuhajte vodu.

Polako dodajte prokuhano vodu na przeno brasno i uz neprestano mijesanje dodajte secer i vanilu.Kada halva pocne da se odvaja od kasike onda je gotova.

3.

Kasikom vadite halvu i redajte na tanjir.Isto tako mozete da je radite u silikonskim modlama razlicitih oblika.

Mozete je posluziti i toplu i hladnu.

4.

Prijatno :-)

  • Alva(1)

3

Hvala puno drage moje 🙂

Draga Milpet hvala na pitanju,sada sam primjetila da sam zaboravila dodati secer u sastojke.Ide jedna solja od 250 ml  secera.

Fino,samo mi reci ARI koliko secera stavljate na ovu kolicinu,ja u przeno brasno sipam kuvani sirup koji skuvam od vode i secera koji je prilicno sladak jer ako nije slatka...Stara dobra poslastica koja se cesto spremala kod moje bake😍😋 

  Odlicen  recept  jako  DEKORATIVNO  vo  kuglof  poslastica  alva!!!!!🙂,  Vo  moja  recepta  e  dve  solji  voda  i  dve  soli  mleko,  ,  no  ovaa  poveke  mi  se  dopagja  ako  ne se  stava  maslac  moze  da  bide  i  posna!!!!!!🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)