Moj profil

Kukuruzni kruh

150 minuta
42

Zdravi domaći kruh

Zdravi domaći kruh

Sastojci

za
200 gr kukuruznog brašna
3 kašikice šećera
1 paketić suhog kvasca (7 g)
200 ml mlake vode
½ paketića praška za pecivo (8 g
1 vrhom puna kaškica soli
300 ml mlakog mlijeka
100 ml ulja

Priprema

1.

1. od ukupne količine brašna oduzmite 3 vrhom pune kašike i stavite u jednu manju posudu.
2)tom brašnu dodajte suhi kvasac, toplu vodu, kaškicu šećera i pomoću metlice za snijeg sve sastojke dobro sjedinite. Posudu prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da stoji 10-15 min dok se smjesa ne udupla.

3) Ostatak brašna pomiješajte sa praškom za pecivo i stavite u rernu na 30 stepeni (na najnižu temperaturu) ili na radijator. Što je brašno toplije, to će vam i tijesto kasnije ljepše narasti.

4) Kvas dodajte u „toplo“ brašno skupa sa toplim mlijekom, uljem i solju.

5) Tijesto premijesite najbolje pomoću kuhinjske mašine sa nastavcima za tijesto. Potrebno mu je najmanje 10 do 15 minuta konstantnog mijesenja kako bi kruh na kraju bio mekan i pun mjehurica.

6) Za vrijeme mijesenja mašinu nekoliko puta gasim i pomoću spatule tijesto odvajam od posude kako bi nastavci za mijesenje svuda stigli.

7) Krajnji rezultat je tijesto koje se polako odvaja od posude, koje je kompaktno i koje se samo malo lijepi za ruke.

8) Tijesto prebacite na lagano pobrašnenu podlogu i premijesite još malo te formirajte loptu koju stavljate u pomašćenu posudu u kojoj će nadolaziti. Posudu prekrijte slojem prozirne folije pa čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mijesto, najbolje u rernu na 30 stepeni, barem sat vremena da nadolazi.

9) U to vrijeme 2-3 puta ga ručno premijesite, tj. rukama ponovo „vratite“ u posudu. Što se više puta premijesi i opet ostavi dizati, to poprimi lijepšu strukturu, više zračnih mjehurića i manje se mrvi. Pazite samo da ga ponovo prekrijete da se nebi isušilo.

10) Nakon što se tijesto udvostručilo, istresite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite na dva dijela (bez dodatnog mijesenja), ukoliko pravite dva manja kruha. Jedan dio vratite u posudu a drugi pomoću male količine brašna razvaljajte u kvadrat ili pravougaonik veličine.
11) Jedno 2 do 3 cm od lijeve i desne strane pravougaonika preklopite prema sredini pa tijesto sa donje strane čvrsto zarolajte. Ovaj postupak će vam pomoći da vam kruh ne bude u sredini debeo a sa strane tanak nego da na kraju svuda ima odprilike istu debljinu. Isti postupak ponovite sa preostalim komadom tijesta.

12) Obe rolne stavite u pleh obložen pek papirom. Možete kao ja čitav pleh staviti u jednu veliku prozirnu kesu ili ga prekriti slojem prozirne folije pa krpom.

13) Kruhove ostavite da nadolaze oko 30 min na toplom mjestu. Pred kraj dizanja, uključite rernu na 250 stepeni gornji/donji grijači.

14) Nadošle kruhove po želji zarežite nožem pa ih stavite u rernu i odmah smanjite temperaturu na 220 stepeni. Nakon otprilike 15 min pečenja sa gornje strane prilično potamne pa je potrebno da se prekriju aluminijskom folijom. Nastavite da ih pečete još 5-10 min.

2.

Ukupno vrijeme pečenja za tijesto od 800 g brašna:

2 mala kruha: 25 do max. 30 min

1 veliki kruh: 35-40 min (u četvrtastom dubokom kalupu za kruh još oko 5 minuta duže)

15) Pečene kruhove odmah izvadite iz kalupa. Ako volite kruh sa mekanom koricom, premažite ih maslacem pa umotajte u dva sloja platna (kuhinjske krpe, stoljnjak ili slično). Znam da je teško ali vam preporučujem da ga barem sat vremena ostavite da se hladi.

  • Leb(1)
  • Bready-is(1)
  • Dough-is(1)
  • Kukuruzno-brasno(1)
  • Kukuruzni-kruh(1)
  • BRASNO(1)

16

Čestitam!

Čestitam!

Čestitam!👏

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)