Moj profil

Američki cheesecake

50 minuta
64

Jednostavan klasični pečeni cheesecake za svačije okusne pupoljke! Bogat je i kremast, ali opet lagan i sladak, no pritom nije pretjerano sladak. Nekoliko malih, ali važnih savjeta učinit će ovaj cheesecake jednostavnim. Probajte ga, iznenadit ćete se!

Jednostavan klasični pečeni cheesecake za svačije okusne pupoljke! Bogat je i kremast, ali opet lagan i sladak, no pritom nije pretjerano sladak. Nekoliko malih, ali važnih savjeta učinit će ovaj cheesecake jednostavnim. Probajte ga, iznenadit ćete se!

Sastojci

za
Podloga
450 g elVita keksa (okus med i lješnjak) = 2 pakiranja (2 x 225 g)
Voćni preljev

Priprema

Podloga
1.

Razlomite kekse i stavite ih u sjeckalicu/blender te ih usitnite u mrvice (ili ih usitnite u vrećici za zamrzavanje pomoću valjaka). Maslac otopite u mikrovalnoj 2 do 3 puta po 30 sekundi i dodajte ga usitnjenom keksu. Promiješajte špatulom nekoliko puta kako bi se smjesa sjedinila i kako biste dobili podlogu koja nalikuje vlažnom pijesku.

2.

Podlogu istresite u pripremljeni lim za toru promjera 28 cm u koji ste prethodno na dno stavili papir za pečenje te stijenke kalupa lagano premazali maslacem i na njih zalijepili izrezane trake papira za pečenje.

3.

Špatulom u grubo raširite podlogu po dnu te po stijenkama kalupa. Uzmite čašu s ravnim postoljem i oblim rubovima (kao valjak) kako biste podlogu ravnomjerno pritisnuli i izravnali po dnu i po stijenkama kalupa skoro do njegovoga ruba. (Rubovi će postati kompaktni nakon što se torta ispeče i ohladi.)

Nadjev od sira
1.

Pomoću miksera razradite krem sir u glatku smjesu (oko 45 sekundi na srednjoj brzini). Dodajte brašno, miksajte dok se ne sjedini (pola minute). Dodajte aromu vanilije, mileram, šećer u prahu, vanila šećer, limun šećer i naribanu koricu limuna. Miksajte dok se ne sjedini (pola minute).

2.

Zatim dodajte jedno po jedno jaje, između dodavanja svakog jajeta miksajte dok se ne sjedini (svako jaje po 10-15 sekundi). Ne pretjerujte s miksanjem kako ne biste utukli previše zraka u smjesu. Dobiveni nadjev izlijte na pripremljenu podlogu. (Ne brinite, nema opasnosti od istjecanja nadjeva jer je podloga dovoljno gusta.)

3.

Zagrijte pećnicu na 160 °C. Pecite sat vremena i 10 minuta. Površina bi trebala biti zlatno-žute boje, neispucana i skoro savršeno ravna. Kad protresete kalup, cheesecake bi trebao biti lagano mekan do srednje kompaktan. Ohladite ga u pećnici s otvorenim vratima 20 cm nekoliko sati (ovo pomaže u sprječavanju pucanja površine), a zatim 4 sata u hladnjaku. S ohlađenog cheesecakea uklonite stijenke kalupa i skinite papir sa strana, a višak donjeg papira odrežite škarama.

Voćni preljev
1.

U manjem lončiću pomiješajte šumsko voće, vodu, šećer, limun šećer i vanilin šećer. Pustite da zakuha konstantno miješajući kako bi se šećer otopio, kada zakuha dodajte gustin razrijeđen s malo vode i dobro ukuhajte preljev do srednje gustoće.

2.

Na ohlađeni cheesecake iz hladnjaka žlicom ravnomjerno nanesite topli preljev po površini torte i izravnajte po potrebi. Cheesecake vratiti nazad u hladnjak kako bi se voćni preljev stegnuo te poslužiti nakon 2 sata.

Posluživanje

Cheesecake možete ukrasiti malinama ili kupinama poredane uz rub torte, a možete staviti i mašnu okolo podloge kao ukras.


PS. Koristila sam domaća jaja, zato je nadjev od sira tako žut.

  • Cheesecake(5)
  • Torta-sir(2)
  • Torta od sira(2)
  • Torte(2)
  • Keksi-elvita(1)
  • Svjez-krem-sir(1)
  • Secer-po-ukusu(1)
  • Nadjev-od-voca(1)
  • Elvita(1)

8

 Hvala! 🙂 Svakako isprobajte, veselim se vašim dojmovima! 😉

Cheesecake Vam baš lijepo izgleda 🙂 spremila sam recept pa ću ga jednom prilikom isprobati! :D 

  Hvala Vam! 🙂 Da, kad su domaća jaja odmah se sve žuti... Nema do seoskih kokica hehe😀