Moj profil

Krompiruša

7

Vreme je posta, pa ako razmišljate šta biste napravili za večeru, ili kasniji ručak, saznajte kako da brzo i lako pripremite pitu krompirušu. Ovaj domaći specijalitet je, pored svoje jednostavnosti, vrlo ukusno, zasitno, jeftino, savršeno jelo i za posne i za sve ostale dane :)

Vreme je posta, pa ako razmišljate šta biste napravili za večeru, ili kasniji ručak, saznajte kako da brzo i lako pripremite pitu krompirušu. Ovaj domaći specijalitet je, pored svoje jednostavnosti, vrlo ukusno, zasitno, jeftino, savršeno jelo i za posne i za sve ostale dane :)

Sastojci

za
8 listova vrlo tankih kora (2 x 4 lista), 100 ml mineralne vode, 100 ml ulja
Nadev: 500-600 g crvenog krompira (4 krupnija krompira), 1 krupnija glavica crnog luka, 50 ml ulja, 1 kašičica soli, 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
Navedene mere su za 2 savijače ili 10 parčića pite. Ukoliko pravimo više savijača, srazmerno ćemo povećati mere svih sastojaka. Vrlo je važno da kore budu sveže, da se ne bi lomile i pucale tokom pripreme.

Priprema

1.

Priprema nadeva:
Za pripremu nadeva koristiti veći, nelepljiv tiganj, zato što će se krompir "hvatati" za dno posude tokom dinstanja, pa je kvalitetan tiganj pravi izbor.
Oprati i oljuštiti crni luk, a zatim ga sitno iseći. U tiganju zagrejati ulje, smanjiti vatru, dodati iseckan luk i pržiti, mešajući, nekoliko minuta dok luk ne bude omekšao. U nekim receptima je naglašeno da se ne koristi ljubičasti luk, u ovom receptu se može koristiti, kao što je prikazano na slikama. 
Oprati i oljuštiti krompir, a zatim ga iseći na kockice veličine 0.8-1 cm i dodati prženom luku. Dinstati krompir bez dodavanja vode, uz često mešanje, desetak minuta. Poklopiti tiganj, a temperaturu smanjiti na vrlo tiho. Pred kraj dinstanja dodati sveže mleven biber i so, pa promešati. Krompir mora biti sasvim skuvan, jestiv, ali ne prekuvan. Probati, pa skloniti s vatre. Ostaviti da se prohladi.

Uključiti rernu da se greje na 190°C. 

Na pleh od šporeta postaviti pek-papir.

Priprema savijače:
Ako su kore tanke upotrebiti po 3 lista za svaku savijaču. Ako su kore vrlo fine i tanke, upotrebiti po 4 lista. Razdvojiti listove kora, prebrojati, pa staviti ispod većeg poklopca ili vlažne, ali ne i mokre, krpe - da se ne bi osušile tokom pripreme. Ostatak kora dobro upakovati i vratiti u frižider.
U činijici pomešati mineralnu vodu i ulje.
Raširiti prvi list kore, poravnati ga rukama, a zatim ga poprskati s dve kašike ulja i vode i razmazati četkicom. Preko prvog lista staviti drugi list i ponoviti postupak. Preko drugog lista staviti treći list i ponoviti postupak. Preko trećeg lista staviti četvrti list. Premazati ga uljem i vodom, pa rasporediti polovinu nadeva s krompirom, izostavljajući onu kraću ivicu na kojoj će se završiti uvijanje. Uviti kore po kraćoj strani i savijaču staviti na pleh. Isto ponoviti sa drugom savijačom.

Savijače odozgo premazati uljem i staviti u zagrejanu rernu. Peći 15-20 minuta, ili dok ne porumene. Izvaditi pleh iz rerne i ostaviti savijače da se prohlade, a zatim ih iseći reckavim nožem za hleb i servirati. 

2.

...

3.

...

4.

Recept se nalazi na stranici

Potražite me na instagramu

  • JEDNOSTAVNO(1)
  • Testa-peciva(1)
  • Biber(1)
  • Posno(1)
  • Veggie(1)
  • Jeftino(1)
  • Lako(1)
  • Kisela-voda(1)
  • Crni-luk(1)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)