Moj profil

čokoladni irac

60 minuta
25

guinnesse pivo,je zaštitni znak tamnog piva,s karakterističnim slatkim okusom, koji se izvorno proizvodi u irskom glavnom gradu Dublinu.kolač je po izgledu sličan ili gotovo isti brownieu ,ali po ukusu nije,ima jednu prekrasnu aromu,a i sočnu teksturu biskvitno čokoladno tijesto,koju daje pivo.

guinnesse pivo,je zaštitni znak tamnog piva,s karakterističnim slatkim okusom, koji se izvorno proizvodi u irskom glavnom gradu Dublinu.kolač je po izgledu sličan ili gotovo isti brownieu ,ali po ukusu nije,ima jednu prekrasnu aromu,a i sočnu teksturu biskvitno čokoladno tijesto,koju daje pivo.

Sastojci

za
sastojci
za čokoladni biskvit s pivom potrebno je
200g. malaca,margarina,ja sam koristila s aromom vanilije
60g. kakaa tamnog,kvalitetnog za kolače
0,33 lit. jedna limenka piva
60g. tamne kvalitetne čokolade za kuhanje ,isjeckane na kockice
za čokoladnu glazuru potrebno je
150g. tamne kvalitetne čokolade za kuhanje
1-2 velike žlice ulja

Priprema

1.

priprema kolača

maslac,margarin,ja sam koristila s aromom vanilije,sobne temperature,izrezati na listiće,dodati šećer i vanilin šećer i miksati,kad se smjesa zapjeni,dodajte,jedno,po jedno jaje,a između svakog dodavanja neprestano miksajte.

u drugoj posudi uspite kakao prah za kolače,dodavajte pivo,malo ,po malo,miješajte,lagano da nema grudica i dok se kakao ne istopi i poveže sa pivom.

2.

umiješajte u smjesu od jaja,brašno,prašak za pecivo i sodu bikarbonu izmiješajte,na suho,spojite miješajući sa smjesom,čokoladu ,oštrim nožem isjeckajte na kockice i dodajte u biskvitnu smjesu.sve još jednom ručno,lagano izmiješajte.

pleh veličine 25x35 cm. obložite papirom za pečenje,pećnicu uključite na 180 stupnjeva,izlijte čokoladno-pivski biskvit,poravnajte površinu i kolač pecite  cca- 35 minuta,ovisi o jačini vaše pećnice.ako koristite s ventilatorom,smanjite na 160 stupnjeva.

3.

ohlađeni kolač prelijte sa čokoladnom glazurom.

na pari ili na tihoj vatri istopite čokoladu s dodatkom ulja  i odmah prelijte ohlađeni čokoladni kolač .

4.

pripremljen za jedan rođendan,ovaj lijepi čokoladni irac.

Posluživanje

kolač ukrasite po želji,ja sam sa badem-listićima..ostavite kolač preko noći na hladnom mjestu i drugi dan poslužite..uživajte,

savršena glazura za kolače i torte:

čokoladna glazura može se pripremiti od smjese  francuskog naziva ganaš (ganache), kreme od čokolade i slatkog vrhnja.za ganaš intezivne boje  i idealne čvrstoće koristite kvalitetnu čokoladu  s više od 60 posto kakaa,

najbolje je otapati čokoladu s vrhnjem na pari, a može se  otopiti i prelijevanjem zagrijanog vrhnja preko čokolade,ali treba paziti da kod zagrijavanja ne dođe do vrenja.

čokoladu natgajte na manje komade,jer se tako čuva okus.

osim čokolade i vrhnja, u ganaš se mogu dodati i drugi sastojci,poput kvalitetnog maslaca koji glazuri daje vrhunski sjaj,te arome poput ruma,vanilije,naranče,limuna,

za slađi okus može se dodati i po ukusu šećera u prahu.

  • Cokoladni kolac(1)
  • Kolaci-torticijna(1)

6

Predobar čokoladni kolač.Vrlo zanimljiv,s dodatkom piva.👍

Pupy, ovaj "irac" je zaista "mrak".😁 Ja pivo koristim u umaku za pohanje mesa ,ali ne sjećam se da sam ikad dodavala u slastice.

Moj savjet; čokoladu možete isjeckati na kockice ili naribati na krupniji ribež,ako vam je lakše,ili vam se žuri.

Pivo možete koristiti "karlovačko" -limenka- 0,33 lit. 

Hvala ti na komentaru i tvojim dojmovima 👍👋

Prekrasan je ovaj tvoj Irac!!!👍😋Jednom sam probala raviole sa pivom u tijestu,a onda ih i pravila i bila jako iznenađena što se pivo uopće ne osjeti.😵Baš je nevjerojatno čokoladan...njamiiiii!!!!👏

Ovako je ispalo drugima