Moj profil

Rozen torta

90 minuta
12

Rozen torta moje seke jednostavno se topi u ustima! Prekrasan kolač koji zahtijeva ipak malo više truda. Svi koji su ga probali kažu da je to nabolja rozen torta pa evo receptića. Nadam se da će vam se svidjeti :) 

Rozen torta moje seke jednostavno se topi u ustima! Prekrasan kolač koji zahtijeva ipak malo više truda. Svi koji su ga probali kažu da je to nabolja rozen torta pa evo receptića. Nadam se da će vam se svidjeti :) 

Sastojci

za
KORE
5 žumanjaka (sačuvajte bjelanjke)
200 g šećera
2 vanili šećera
oko 700 g mekog bijelog brašna
na vrh noža sode bikarbone
60 g maslaca sobne temperature
20 ml mlijeka
KREMA
300 g mljevenih oraha
20 žličica vrućeg mlijeka
250 g maslaca sobne temperature
5 bjelanjaka
250 grama šećera u prahu
2 vanili šećera
GLAZURA
500 g šećera u prahu
2 bjelanca sobne temperature
8 žličica suncokretovog ulja
crvena prehrambena boja
5 žličica limunovog soka

Priprema

KORE
1.
  1. U velikoj posudi mikserom kratko umutite žumanjke sa oba šećera. Dodajte maslac i miksajte još malo dok se ne sjedini.
2.

Dodajte oko 500 g brašna, sodu bikarbonu i mlijeko, pa ručno nastavite sa povezivanjem mase. Dodajte 100 g brašna i nježno ga dlanovima pripajajte tjestu, a tijesto nježno preklapajte.

3.

Tijesto prebacite na radnu površinu pa polako dodajte ostatak brašna, tj još oko 100g. Tijesto treba biti mekano i samo blago ljepljivo, ali kompaktno.

4.

Tijesto odmah podjelite na osam djelova jednake težine - oko 160g. Neka tijesto stoji na sobnoj temperaturi na podlozi koju ste malo pobrašnili dok čekaju svoj red na valjanje.

5.

Iskrojite osam papira za pečenje 30x24cm. Na papiru za pečenje valjkom rastanjite tijesto da pokriva cijeli papir

6.

Koru sa papirom prebacite na poleđinu pleha. Malo je izbockajte vilicom i pecite 6 minuta na 160°C. Kore trebaju biti bijele.

7.

Tople kore sa papirom za pečenje stavljajte jednu na drugu, pa ih pokrijte krpom dok ne završite kremu.

KREMA
1.

Vrućim mlijekom prelijte mljevene orahe. Umutite maslac mikserom, pa ga dodajte u vruće orahe i miksajte još malo dok se smjesa ne ujednači.

2.

Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg pa na kraju dodajte šećer u prahu i vanili šećer i još malo miksajte.

3.

Šaum dodajte u smjesu od oraha i maslaca i na najmanjoj brzini miksera pomiješajte.

GLAZURA I SLAGANJE
1.

Kremu podjelite na jednake djelove u sedam posudica.

2.
  1. Odaberite na čemu ćete držati kolač i na tu površinu (pleh, tacnu...) postavite prvu koru tako da je ravna strana okrenuta na dolje. Navlažite je s malo mlakog mlijeka, pa je odmah premažete sa sedminom kreme.
3.

Proces vlaženja kora i mazanja ponavljate, a najbolju koru ostavite za kraj i okrenite je tako da joj je ravna strana prema gore.

4.

Rozen torta se obično reže drugi dan, tako što se krivudave stranice odstrane, tako da ima pravilan pravokutni oblik.

5.

Stavite papir za pečenje preko torte. Na papir stavite još jednu tacnu, pa na tacnu položite 2-3 mlijeka da leže, pa sve stavite u hladnjak da se torta izravna, oko 12 sati. Obavezno ovo napravite, bez pritiskanja ne valja ;)

6.

Izvadite tortu iz hladnjaka da bi se prilagodila sobnoj temperaturi i to tri sata prije nanošenja glazure.

7.
  1. Mikserom miksajte bjelanjke, dodajte pola šećera, sav limunov sok i ulje i nekoliko kapi crvene boje za kolače, sve izmiksajte. Pazite po pitanju boje jer su neke boje izuzetno intenzivne pa se i od tri kapi dobije nijansa ciklame. Dodati ostatak šećera da se dobije lijepa jako gusta i sjajna masa koja je malo kisela.
8.

Širokim, nožem koji ste provukli kroz vruću vodu (bez brisanja, samo ga otresite) nanesite glazuru. Kolač stavite u hladnjak. Nakon nekoliko sati kada se torta ohladila, a glazura stegla izrežite neravne ivice torte i uživajte!

  • Rozen(2)
  • Cake-is(1)
  • Cake(1)

1

probacu i tako jednog dana mislim da je jos bolja od one u narodnom kuvaru mada sam i tamo unela neke izmene inace to je jedna od obozavanih tori sa razlogom jos malo pa savrsena

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)