Moj profil

Lino lada kocke

60 minuta
31

Svake godine za Božić napravimo 10ak vrsta kolača i onda se oni povlače danima. Ove godine jedan kremasti, jedna torta, a suhi i tako mogu stajati :) 

Svake godine za Božić napravimo 10ak vrsta kolača i onda se oni povlače danima. Ove godine jedan kremasti, jedna torta, a suhi i tako mogu stajati :) 

Sastojci

za
Biskvit
13 dkg lješnjaka
Krema
8 dcl mlijeka
25 dkg margarina
oko 10 dkg šećera u prahu
oko 200g kakao petit keksa
oko 100g sitno mljevenog prženog lješnjaka

Priprema

1.

Lješnjake ispeći u rerni. Ja sam ih pekla na 100 stupnjeva i svako malo pogledavala kako mi ne bi zagorili. Kada se korica počne odvajati onda su pečeni. Ohladila, oljuštila i isjeckala. U pleh za pečenje istresla isjeckane lješnjake i ravnomjerno rasporedila.

Bjelanjke istući sa šećerom, te polako dodavati suhe sastojke. Ako niste spretni s mikserom savjerujemo dodavanje suhih sastojaka te ručno špatulom smjesu ujednačiti kako vam bjelanjci ne bi pali. Kada je smjesa ujednačena izliti ju u pleh preko lješnjaka te rasporediti ravnomjerno i staviti peći na 180 stupnjeva oko 30-ak minuta. Uglavnom sve svoje kolače pečem "instinktivno" dugo. Provjerim čačkalicom da li je biskit pečen a uz to sam uglavnom kraj njega pa se ne prepeče. Nakon što je biskvit pečen izvaditi ga iz pečnice, te odvojiti od papira za pečenje i okrenuti tako da lješnjaci budu gore. Kako vam se doljnja strana biskvita ne bi zalijepila za podlogu na kojoj ćete ostaviti biskvit pospite podlogu štaub šećerom ili brašnom - tanko, i onda ostavite biskvit da se ohladi.

Nakon što se biskvih ohladi premazati ga sa 200g Lino Lade. Ja sam imala Lino Ladu duo. Na Lino Ladu poslagati oko 200g kakao petit keksa.

Krema:

Žutanjke razmutiti sa šećerom, pudingom, gustinom i vanil šećerom uz 2 dcl mlijeka. Preostalih 6 dcl mlijeka staviti da zavri te u vruće mlijeko dodati smjesu žutanjaka. Smjesa je jako gusta, pa ju treba malo jače miješati kako ne bi ostalo grudica. Kada je krema kuhana, poklopiti ju tanjurom, poklopceom od ranjike ili jednostavno folijom kako se ne bi gornji sloj kreme skorio i staviti na hlađenje.

Razmutiti margarin s malo šećera. Krama nije jako slatka pa je dovoljno šećera u prahu dodati po vašoj želji i koliko slatko volite. Dovoljno je malo staviti kako bi lakše razradili margarin te polagano dodavati kremu i dobro ujednačiti smjesu. Kada probate kremu ako vam nije dovoljno slatka slobodno možete dodati još šećera u prahu.

Pola kreme staviti preko peptit keksa, a u drugu polovicu dodati rastopljenu čokoladu. Čokoladu sam rastopila u mikrovalnoj, a možete ju rastopiti na pari ili u pečnici - kako vam je lakše. Pazite samo da vam ne zagori. Kada se doda čokolada ponovno smjesu ujednačiti i premazati preko svijetle kreme.

Na kraju cijeli kolač premazati s čvrsto istučenim slatkim vrhnjem i posuti sitno mljevenim lješnjacima. Ostaviti da se dobro ohladi i rezati na prutiće.

Za prste polizati! :)

  • Rodjendanska-torta-san(1)

2

👋

👋