Moj profil

Trileće

60 minuta
28

Ako se imalo razumijete u kolače ili ste putovali znate da je kolač Tres Leches, u prevodu "tri mlijeka" jedan od najpopularniji svjetskih poslastica.

Ako se imalo razumijete u kolače ili ste putovali znate da je kolač Tres Leches, u prevodu "tri mlijeka" jedan od najpopularniji svjetskih poslastica.

Sastojci

za
12 kašika brašna
300 grama mlijeka u prahu
1,5 l mlijeka
3 kašike karamele

Priprema

1.

Dobro umutiti ( mikserom ) 12 bjelanaka sa 12 kašika šećera, 2 vanilija šećera. Zatim kada se gore navedeno dobro umuti dodavati jedno po jedno žumance i potom opet dobro umutiti. 

2.

U smjesu dodati 12 kašika brašna i prašak za pecivo. Mutiti ručno dok se smjesa ne sjedini. 

3.

Peći na 200 stepeni sve dok kora ne porumeni. Viljušku zabosni da na njoj ništa ne ostane. 

4.

Koru izvaditi i dobro izbušiti da bi mlijeko moglo da upije. 

5.

Dok se kora peče, dodati 300 grama mlijeka u prahu sa 500 ml mlijeka i 6 kašika šećera, kao i vanilija šećer i izmješati mikserom. 

6.

U smjesu dodati još preostali litar mlijeka i izmješati kašikom, a potom dodati i 500 ml slatkog vrhnja. 

7.

Dodavati malo po malo mlijeka, i pricekati dok sve upije. 

8.

Na kraju dodati tri kašike karamele, i tri kasike vode te na vrućoj peći malo da se sjedini. Kolač preliti sa karamelom. 

  • Kolaci-tres-leches(1)

4

Hvala vam puno 🙂 Ja sam zaista pokušala sve recepte, čak i sa sojinim mlijekom... međutim ni jedan mi nije ukusan kao ovaj, niti mi je uspio kao ovaj 🙂🙂🙂 :) 

Lep kolac 👍obozavam tri lece ja imam recept sa kondezovanim mlekom,slatkom pavlakom i mlekom malo se razlikuje u sastavu.Ja kad ispecem koru izvadim je da se malo prohladi izbockam a slatku pavlaku sipam u plehu i spustim koru da se natopi pa odozgo prelijem.Mala sugestija i komentar nemoj zameriti😍Dobro dosla na coolki🤗

Dovoljno je dok se kora izbuši da se on malo hladne. Najvažnije je dobro izbušiti koru kako bi kora upila mlijeko. 🙂 I naravno posluživanje ide, nakon nekoliko sati dok se kolač stisne u frižideru. :) 

Hvala vam na komentaru 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)