Moj profil

Rolat od maka

135

Ovaj kolač je neizostavan dio svakog našeg obiteljskog okupljanja. Spoj tanke kore s makom i lagane kreme oduševi sve, čak i one koji nisu ljubitelji maka.

Ovaj kolač je neizostavan dio svakog našeg obiteljskog okupljanja. Spoj tanke kore s makom i lagane kreme oduševi sve, čak i one koji nisu ljubitelji maka.

Sastojci

KORA
6 bjelanjaka
100 g šećera
80 g maka u zrnu
KREMA
4,5 dcl mlijeka
1 žličica arome vanilije
50 g maslaca

Priprema

1.

Uključiti pećnicu da se grije na 180 stupnjava. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. 

2.

Mikserom umutiti bjelanjke sa 100 g šećera u čvrsti snijeg. Dodati 30 g brašna i mak, te promiješati lagano lopaticom. Istresti na veliki lim od pećnice na papir za pečenje i poravnati. Peći 8-10 minuta na 180 stupnjeva. Čim je pečeno zarolati u rolat skupa s papirom.  

3.

Za kremu mikserom umutiti žumanjke sa šećerom, dodati brašno, aromu vanilije i malo mlijeka da se lakše sjedini. Ostatak mlijeka staviti da zavrije. Kuhati 10-ak minuta na laganoj vatri. Kad je kuhano, ohladiti i umutiti s maslacem.   

4.

Dvije žlice kreme ostaviti za premazivanje rolata, a ostatak namazati na koru i ponovo lagano zarolati. 

5.

Premazati ga i ukrasiti po želji. Ja uglavnom naribam malo čokolade za kuhanje ili malo Nesquika.

6.

Krema bude jako mekana, pa ju možete prije mazanja malo ohladiti u frizideru. Ili ako volite čvršću kremu smanjite mlijeko za pola decilitra.

7.

Za neka veća okupljanja rolat može postati kolač. Kore pečete 3. U kremu stavite sve žumanjke, ali ostale sastojke samo uduplate, bude dovoljno kreme. Slažete kora - krema - kora - krema - kora i na vrh samo dvije žlice kreme za premazati. 

Posluživanje

Dobro ohladiti prije posluživanja i uživati!

  • Mak(5)
  • Rolat(3)
  • Rolade(1)
  • ROLATI(1)
  • Rollica-is(1)
  • Poppy(1)
  • Mak-rolat(1)
  • Rolat-mak(1)

6

DankaMK, da, ide mak u zrnu, ne mljeveni. Iskreno, nisam ni probala s mljevenom, ali ovakva kombinacija krckavog maka i lagane kreme nama je odlicna.

lijep jako!

  Odlicen  rolat,so  mak  vo  zrna   ne  melen ,DEKORATIVEN!!!!!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)