Moj profil

Štapići sa belim vinom

52

I žurka može da počne...

I žurka može da počne...

Sastojci

250 ml belog vina
250 ml ulja
1,5 kašičica soli
oko 700 g mekog brašna
po potrebi maka
po potrebi susama
po potrebi aleve paprike

Priprema

1.

Pomešati ulje, vino, so, dodati 600 g brašna pomešanog sa praškom za pecivo i varjačom sve dobro izmešati. Dodati još brašna po potrebi i rukom umesiti glatko testo. Testo podeliti na 6 loptica koje prekriti prijanjajućom folijom i ostaviti da odstoje 2 sata u frižideru.

Na radnu površinu izvaditi jednu lopticu (ostale ostaviti u frižideru), urolati na dužinu od oko 27 cm, pa rastanjiti oklagijom na širinu od 8 do 9 cm, a debljine oko 5 mm (dužina će se povećati). Testo je masno i odlično za rad, te radnu površinu nije potrebno posipati brašnom.

2.

Svaku rastanjenu lopticu premazati umućenim jajetom, posuti je makom, preokrenuti, opet premazati jajetom i posuti alevom paprikom. Mogu se praviti i druge kombinacije - maka i susama, susama i aleve paprike, ili maka sa jedne strane, a susama i aleve paprike sa druge. Uvek je bolje da prva premazana strana bude sa makom ili susamom, koje rukom blago utapkati u testo, pa onda preokrenuti.

Testo iseći na šnite širine 1,5 do 2 cm, pa jednom rukom držati štapić pri vrhu, a drugom rolati.

Pre nego što se svaka sledeća loptica izvadi iz frižidera, radnu površinu prebrisati prvo vlažnim, pa suvim kuhinjskim ubrusom, kako se sledeća loptica ne bi lepila.

3.

Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje, staviti urolane štapiće, malo ih razmaći jer će narasti prilikom pečenja i peći  u prethodno zagrejanoj rerni na 200 do 210 stepeni C oko 20 minuta, odnosno dok ne porumene.

U zavisnosti od veličine pleha, štapiće je potrebno peći iz 3 ili 4 puta.

  • Party-grickalice(2)
  • Isprobala-evichen123(1)
  • Isprobala-cortado(1)
  • Grickalice(1)
  • Grickalice-slane(1)
  • Gricki(1)
  • Pevico-slano(1)
  • Staici(1)

24

Evo mene opet u tvojoj galeriji! 😋

Odlične grickalice, a baš je zabavno praviti ih. Hvala na receptu! 👋

Savršeni i to je to 🙂

Ovako je ispalo drugima