Moj profil

Makovnjača

91

Klasika za makoljupce! Bakin recept iz mjera u žlicama pretvoren u mjere u gramima!

Klasika za makoljupce! Bakin recept iz mjera u žlicama pretvoren u mjere u gramima!

Sastojci

1 žumanjak ( može i 2 )
3 prstohvata soli
50ml suncokretova ulja
1 jušna žlica masnijeg vrhnja (najbolje 30%mm)
Za nadjev:
400g mljeveng maka
40g putera/maslaca

Priprema

1.

Redom kako sam pisala sastojke, tako ide postupak. Poželjno je da i posuda u kojoj radite bude zagrijana. Razmutiti 1 zutanjak, dodati šećer, malo soli, ulje, zlicu vrhnja i 3dcl toplog mlijeka. U tu toplu smjesu razmrviti svježi kvasac ili usipati instant, a zatim umiješati i 300g brašna. Poklopiti i odložiti na toplo mjesto da se kvasac aktivira, tj, da se smjesa udupla. Ja ponekad stavim u prethodno zagrijanu pećnicu na 50'C koju ugasim ili uz neki drugi izvor topline. Posuda ne smije biti nikako na propuhu.

2.

Kad se smjesa uduplala, umiješati dodatnih 100g brašna i opet poklopljeno ostaviti na toplom da se opet malo digne. Nakon otprilike 15 minuta dizanja istresti na obilno pobrašnjenu radnu podlogu, stolnjak npr. i lagano izmijesiti tijesto. Ako se baš lijepi, dodati po potrebi još brašna, ali ne previše, mora biti što mekanije moguće. Nakon što ste tijesto izmjesili,  na radnoj podlozi formirati i ostaviti kuglu od tijesta poklopljenu velikom vručom posudom i pričekati da se tijesto digne do kraja (otprilike 60 minuta, ali nije problem ako se ostavi dizati i dulje).

3.

Za to vrijeme pripremiti nadjev. Izmiješati mljeveni mak sa šećerom i vanilin šećerom, dodati listiće maslaca, naribati koricu limuna i sve preliti sa kipućim mlijekom. Zakipiti 2 dcl mlijeka. Prvo uliti 1,5dcl i dobro izmiješati. Po potrebi dodati još mlijeka. Smjesa treba biti skoro pa rastresita, a nikako tekuća.  Dodati žlicu ruma i 1 bjelanjak preostao od gornjeg tijesta. Ukoliko vam se čini presuho, dodati još žlicu, dvije vrelog mlijeka. Fila ne smije biti premokra da ne navlaži tijesto.

4.

Dignuto tijesto razvaljati na pravokutnik cca 60x40cm(ispadne debljina cca5mm) i namazati nadjevom od maka. To baš i nije jednostavno jer je nadjev gust. Ja ga prvo u malim hrpicama rasporedim po tijestu i onda uz pomoć vilice pravilno rasporedim. Rolala sam ovaj put po dužoj stranici i prerezala na pola. No, možete raditi i kako sam radila u mom receptu za orehnjaču(https://www.coolinarika.com/preview/recept/bakina-orehnjaca/  ).Kad ste gotove rolice prebacili u tepsiju ostavite ih pokrivene krpom 15 minuta. Zatim uključite pećnicu na 150 do 180'C i stavite peči makovnjaču u hladnu pećnicu. Peći otprilike 30 minuta. Nakon što se zarumeni pokriti folijom da previše ne izgori gornja kora. U svakom slučaju temperaturu i duljinu pečenja prilagodite iskustvima sa svojom pećnicom. Nije dobro da se tijesto prepeče jer se time i nepotrebno isuši. Ukoliko radite duplu mjeru, npr. sa 2 nadjeva, tada ima više tijesta pa se logično i duljina pečenja treba produžiti.

5.

Nakon što izvadite iz pečnice, premazati maslacem. Ohladiti do pola, prevrnuti na krpu i omotati u krpu pa pustiti da se tako ohladi do kraja, a ne isuši. Drzati van frižidera prekriveno prozirnom folijom da zadrži mekoću.

6.

Dodajem još par slika kako od ovog tijesta napraviti jednostavne buhtle. Napravite uže i duže tijesto. Po dužini sa obje strane stavite uz rub nadjev po želji ( kod mene pekmez koji je ispao prerijedak:) i nutela-lješnjak nadjev koji je super:)... ( možete bilo koji nadjev koji previše ne curi)

7.

Nakon što zarolate tijesto s nadjevom sa svake strane, prerežete po sredini i ''šav''(spoj tijesta) okrenete na dno. Uzmete tupi tanjurić i izrežete na kockice koje onda slažete u tepsiju po principu da se na na prerezanu stranu s nadjevom naslanja ona strana bez vidljivog nadjeva...

8.

Peče se kao i makovnjača, samo malo kraće jer je sve skupa niže pa se brže ispeče.

9.

...presjek buhtle

Posluživanje

Može i 2 žumanjka u tijesto...Inače, ovo je mjera za jednu starinsku štrucu, druga se obično radila sa orahom...

  • Mak(3)
  • Štrudla(2)
  • Makovnjaca(1)
  • Testo(1)
  • Bozicno(1)
  • Guzvara(1)
  • Studla(1)
  • Uskrs(1)

31

ovo je dosta malo tijesto, 400-500g brašna, ali nama ne treba veća količina jer nas je troje. Mogu misliti da ti je bilo tanko kad si uz rolanje imala tijesta i za buhtle...drugi put napravi i fotku...nije problem zakačiti uz recept😉

eto jedina greška mi je bila sto sam tanje izvaljala tijesto,al svejedno pojelo se

Pa eto telepatija, baš danas da žena to napiše, to je zbog tebe ...ja vjerujem u sudbinu i znakove:)...Čak imam ideju da napravimo za početak ovu kao kockaste buhtle varijantu...to je lakša i meni čak draža varijanta jer se krače peće zbog niže visine svega skupa pa se ne isuši i još je mekše...

Ovako je ispalo drugima