Moj profil

Snickers

126

Što napisati? Fino prhko tijesto s ljepljivim karamelom i kirikirijem u ogrtaču od tamnog ganachea. Mljac!

Što napisati? Fino prhko tijesto s ljepljivim karamelom i kirikirijem u ogrtaču od tamnog ganachea. Mljac!

Sastojci

Tijesto
25 g mljevenog neslanog kikirikija
1 žličica škroba
Karamel
150 ml toplog slatkog vrhnja
30 g maslaca
oljušteni neslani kikiriki
dobar prstohvat soli
Ganache
300 g tamne čokolade (70% kakaa)
30 g maslaca

Priprema

1.

Za tijesto u posudu staviti brašno, šećer, škrob, kikiriki, vanilin šećer, pa hladni maslac utrljavati dok ne dobijemo smjesu nalik pijesku. Dodati jedno jaje i vrlo lagano pritiskati i skupljati, nikako ne žustro mijesiti jer ćemo kasnije dobiti žilavo, a ne prhko tijesto.

2.

Tijesto staviti hladiti što duže, a minimalno 4 sata. Nakon toga, ohlađeno tijesto razvaljamo tanko i stavimo u kalup koji može biti okrugli za tart ili pravokutni. Stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva s utezima za pečenje kako tijesto ne bi izgubilo oblik oko 20 min, a zatim maknemo utege i zapečemo još 10 min. Bitno je da ne pregori, samo kad na rubovima dobije tamniju boju - gotovo je. Hlađenjem će se stisnuti i biti vrlo prhko.

3.

Vrhnje zagrijemo gotovo do vrenja, a u teflonskoj tavi topimo šećer u lijepi i tamni karamel. Kada su se svi kristali otopili, dodajemo 150 ml vrućeg vrhnja i miješamo dok se ponovno ne rastopi i sjedini. Na kraju dodajemo kocku maslaca i prstohvat soli, te krupno nasjeckani kikiriki, i prelijemo preko pečene i ohlađene podloge. Stavimo kratko u zamrzivač da se stegne dok ne napravimo ganache.

4.

Za ganache sitno nasjeckamo tamnu kuverturu ili čokoladu, stavimo u zdjelu i prelijemo vrelim vrhnjem. Ostavimo par min da se čokolada otopi, a zatim žustro miješamo i dodamo kockicu maslaca dok se sve ne sjedini. Ukoliko je nekome pregorki ganache, neka doda žlicu šećera u prahu, ali mislim da ne bi trebalo pretjerati budući da je karamel sam po sebi jako sladak. 

5.

Kada nam se ganache malo ohladio na sobnu temperaturu, vadimo tart iz zamrzivača i kroz sito izlijemo ganache na njega kako ne bi bilo mjehurića. Stavimo hladiti cijelu noć da se sve dobro stisne i prožme. Sljedeći dan rezati tehnikom umakanja malog oštrog nožića u vruću vodu, brisanja u ubrus i kratkih rezova. Trebali bi dobiti lijepe i pravilne kockice. 

Posluživanje

Meni je ostalo malo prhkog tijesta od kojeg sam radila keksiće koje sam okruglim kalupom izrezivala i pečene ljepila Nutellom. Ovisi o veličini kalupa kojeg ćete koristiti. 

  • Snikers(3)
  • Cakic(1)
  • KOLAČI- SITNI(1)
  • Snickers(1)
  • Dezerti(1)
  • Kolači s kremom(1)
  • Kikiriki(1)
  • Sitni kolači(1)
  • Kolači(1)

11

Ja koristim staru rižu, ali može i leća ili grah koje nakon prve upotrebe koristite iskljucivo u tu svrhu, ne vise za jelo! Znaci preko zgužvanog pa raširenog papira za pečenje ili prozirne folije otporne na toplinu rasporedite utege i polozite na tijesto, te tako pečete! Nakon 15ak minuta maknete i vratite jos neko vrijeme dok na rubovima ne porumeni.

A sta koristite kao utege za pecenje? Prvi put cujem i sta moze da posluzi kao zamena

Marija, da! To je samo tamna cokolada i pavlaka s malo maslaca. Maleni je kalup, napisala sam mjere u receptu. Ako radite u vecem - povecati sastojke! Ali ovo je super jer se mogu rezati na sitne kockice i stavljati u papirnate kosarice za minjone. Jako su fini!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)