Moj profil

Pita od piletine i graška

29

Ako ste kao i ja i obožavate grašak u svim kombinacijama, obavezno probajte ovaj recept. Pravljena po mom omiljenom receptu za prhko tijesto koje se topi u ustima. Idealno za lagani ručak ili večeru.

Ako ste kao i ja i obožavate grašak u svim kombinacijama, obavezno probajte ovaj recept. Pravljena po mom omiljenom receptu za prhko tijesto koje se topi u ustima. Idealno za lagani ručak ili večeru.

Sastojci

za
ZA SLANO PRHKO TIJESTO
300 gr brašna (meni je najbolje kombinacija pola-pola oštrog i glatkog)
150 gr margarina izrezanog na sitne kockice
1 žličica soli
1 žlica Votke (ili nekog drugog žestokog alkoholnog pića neutralnog okusa )
ZA NADJEV
1 file pilećih prsa oko 200 gr
100 gr ribanog tvrdog sira koji se lako topi ( Trapist, Gauda i sl )
1 žličica kopra ( nasjeckanog)

Priprema

1.

TIJESTO – 1 dio

Sve sastojke staviti u zdjelu i rukama sve dobro izmiješati mrveći maslac i brašno među ruka dok se sve ne izmrvi i dobije strukturu pijeska. Možda će vam se činiti da je presuho i da trebate dodati još tekućine ali nemojte. Kako budete mijesili , margarin u smjesi će se topiti od toplina ruku i dodatno ovlažiti smjesu. Nastavite mijesiti i skupljati dok se ne počne spajati u jednu cjelinu.

Prebacite na radnu površinu i nastavite mijesiti sve dok ne dobijete glatku kuglu tijesta. Kuglu spljoštite u disk i omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta da se odmori i ohladi.

Dok se tijesto hladi pripremite nadjev.

2.

NADJEV

File pilećih prsa prvo izrežite na trakice a zatim na kockice. Posolite, pospite Vegetom i crvenom paprikom, dobro izmiješajte i ostavite da stoji dok pripremate druge sastojke.

Slaninu izrežite na sitne kockice

Luk izrežite na sitne kockice.

Sir naribajte.

Smrznuti grašak staviti u cijedilo o proprati pod mlazom tople vode i ostaviti da se ocijedi.

3.

U široku tavu ugrijati  da bude vrela, dodati 1-2 žlice ulja, dodati slaninu i pržiti je miješajući.

Kad se počne zlatiti dodati sjeckanu, začinjenu piletinu. Pržiti miješajući par minuta ( 1-2 minute ) da se počne zlatiti. Ne trebate brinuti dali je pečeno jer če se još završavati u pećnici. Meso i slaninu prebacite na tanjur pazeći da ih ocijedite od masnoće i ostavite sa strane.

4.

 Na preostaloj masnoći propržite luk sve dok se ne počne zlatiti. Dodajte grašak, 1 žlicu Vegete, sol i papar po želji i zalijte sa vodom toliko da prekrije grašak. Poklopite i pustite da proključa. Kad proključa. Smanjite vatru na najmanje i pustite da krčka 15-20 min ovisno o grašku, neka bude mrvicu ne skuhan.

Polovicu graška i ostatak  tekućine prebaciti u zdjelu i zdrobiti ga gnječalicom za krumpir u pire. Dodati ostatak graška, meso, slaninu i sitno sjeckano začinsko bilje. Sve dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi dok razvaljamo tijest

5.

 TIJESTO - 2 dio

Kalup za pitu ili tortu promjera 28 cm namazati margarinom i posipati brašnom.

Tijesto izvaditi iz hladnjaka i razvaljati na dobro pobrašnjenoj radnoj površini ili između dva papira za pečenje na veličinu par centimetara veću od širine kalupa.

Prebacite tijesto u kalup i dobro pritisnite uz rubove. Nije važno ako tijesto prilikom prebacivanja popuca. Lagano pritiskujući prstima pokrpajte eventualne rupe i pukotine. Dno izbockati vilicom.

6.

Nadjev istresemo na pitu i dobro poravnamo. Višak tijesta izrezati i ostaviti sa strane. Posipati ribanim sirom. Ostatak tijesta izmrviti i posipati po piti, to će piti dati hrskavost.

7.

Peči u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 35-40 minuta. Kad se pita po rubovima počne rumeniti i odvajati od stranica kalupa, pita je gotova.

Ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

  • Tart(1)

27

Čestitam!

Čestitam!

Čestitam