Moj profil

Ledeni vjetar

20

Posto vidim recepte na Coolinarici,sa ukradenim slikama ,nikada isprobane-odlucila sam da stavljam sve svoje recepte ,koji su uvjek prvo isprobani,bez obzira sto ih vec ima ovdje....Nama ove godine za Bozic!

Posto vidim recepte na Coolinarici,sa ukradenim slikama ,nikada isprobane-odlucila sam da stavljam sve svoje recepte ,koji su uvjek prvo isprobani,bez obzira sto ih vec ima ovdje....Nama ove godine za Bozic!

Sastojci

300g secera
1 kasika sirceta(ocat)
Krema
4 kasike secera
4 kasike ostrog brasna
300ml mlijeka
3 vrecice vanil secera
posebno ulupati
750ml tekuceg vrhnja(Rama)
8 kasika puder secera
Voce(mekano)
4-5 banana
1/2 soka limuna(za banane)

Priprema

1.

Ulupajte bjelanjke sa malo soli,u par navrata dodajte secer i na kraju sirce(ne osjeti se u kori).Lupajte 10-15 minuta.

2.

Na obrnutu stranu pleha stavite alu foliju,namazite ju putrom,pospite ostrim brasnom i preko stavite ulupane bjelanjke da se peku 1 sat na150°.Trebaju blago dobiti boju.Kad se ohlade ,prerezite ih po duzini na tri jednake trake.Kad se ispeku,kore budu 1-1,5cm debljine,dakle splasnu,ali to je u redu.

3.

Zumanjke lupajte sa secerom,dodajte brasno,vanil secere i mlijeko,pa zakuhajte kremu da se zgusne.Skuhano prekriti prozirnom folijom i ohladiti.U ohladeno umutiti putar.

4.

Slag umutiti posebno,u polucvrsto dodati secer.(Ako vrhnje nije slatko dodati 8 kasika puder secera ili manje.)

5.

Stavite prvu koru na pleh,namazite trecinom kreme,slozite banane ,narezane na kolutice i namazite ih limunovim sokom.Preko banana ide slag.Racunajte da vam treba dva slaga za mazanje izmedu i jedan slag da s njim premazete kolac okolo i gore.

6.

Druga kora ide na slag,pa opet krema,pa borovnice(ili jagode) i opet slag.Treca kora preko,pa opet krema,pa kivi,slag gore i okolo.

Posluživanje

Ako ovako radite,bit ce ogroman-morala sam slagati dijagonalno na pleh rerne,jer bi inace kipilo preko.Jako ukusan kolac.Vjerujem da umjesto ostrog brasna moze i gustin,pa bi bio bez glutena.Iz knjige -Moji najbolji kolaci.

  • Ledeni-vjetar(1)
  • Puse(1)
  • Puse-is(1)
  • Voćni kolači(1)

5

Fini kolač😋Svako dobro tebi i tvojima u godini koja nam je tek započela👋

Super osim sto sam trebala duze kuhati kremu da mi bude cvrsca, dodala sam pola maslaca i 250g mascarponea, malo po svom 🙂

Samo naprijed, manje gorčine i puno više vedrine, piši katkad ko da samoj sebi zapisuješ, jer uvijek nekom dobro dođe a super je recept, koristim priliku da poželim ti sve naj u Novoj tebi i tvojoj obitelji ❤️

Ovako je ispalo drugima