Moj profil

Tetka Mirine Urmašice

50 minuta
32

Ovo je recept koji se u mojoj familiji čuva vec generacijama. Jednostavniji je od većine recepata koje mozete naci za Urmašice, a daje bolje rezultate.

Ovo je recept koji se u mojoj familiji čuva vec generacijama. Jednostavniji je od većine recepata koje mozete naci za Urmašice, a daje bolje rezultate.

Sastojci

za
20tak oraha
za sirup
malo vode (koliko da prekrije šećer)

Priprema

1.

Prvo napravite sirup. Šećer preliti vodom, koliko da prekrije, i sipati sok od pola limuna. Skuvati da provri i nastaviti kuvanje na tihoj vatri dok ne postane homogen i providan, potpuno tečan. Ne treba da postane braon, nego da ostane providan. Zatim taj sirup ohladiti.

2.

Za to vreme, penasto umutiti puter, dodati jedno žumance i kiselo mleko. Onda postepeno dodavati brašno. Može se koristiti oštro brašno koje daje mekšu teksturu urmašicama. Meko brašno ih malo više stvrdne.

3.

Od tog testa sada uzimajte komadiće (veličine većeg lešnika ili manjeg oraha). Komadić oblikujte u lopticu, a onda ga pritisnite preko rendeta. Koristite stranu rendeta koja se koristi za rendanje morskih oraščića. Dobićete dakle spljošteno testo okrukgog oblika, koje je sa jedne strane poprimilo šaru rendeta. Dok je još na rendetu stavite na sredinu komadić oraha. Zatim pristima nabirajte testo sa dve strane, prema sredini, tako da dobijete ovalnu urmašicu kojom je obuhvaćen orah, koja sa spoljašnje strane ima šaru.

4.

Urmašice pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta, koliko da porumene. Treba da budu zlatno-žute boje, nikako braon. Ne smeju da se prepeku.

5.

Izvađene iz rerne, vruće, odmah prelijte hladnim sirupom.

  • Urmašice(2)
  • Orijentalni-deserti(1)
  • Orijentalno(1)
  • Orasi(1)
  • Kolaci-popareni(1)

2

Kako lepo i pismeno napisan recept! Bravo!

Obozavam sve orjentalne poslastice,urmasice su fantasticne  👍

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)