Moj profil

Jesenska rapsodija

240 minuta
25

Savrsena torta za jesensko - zimske svecanosti , prikladna kako za rodjendane tako i za blagdane . Standardni okusi cokolade , karamela , jabuka i kikirikija , ali perfektno ukomponirani u jednu divnu harmoniju . 

Savrsena torta za jesensko - zimske svecanosti , prikladna kako za rodjendane tako i za blagdane . Standardni okusi cokolade , karamela , jabuka i kikirikija , ali perfektno ukomponirani u jednu divnu harmoniju . 

Sastojci

Biskvit
3/4 zlicice Praska za pecivo
1/2 zlicice soli
1/4 zlicice mljevenog pimenta
60 ml suncokretova ulja
120 g pirea od jabuka ( apple sauce )
90 ml jace kave ili soka od jabuke
Slani karamel
120 ml bourbona
120 ml Soka od Jabuke
120 g maslaca
1/2 zlicice soli
Nadjev
120 g krem sira sobne temperature
80 g slanog karamela (od gotove gornje smjese )
100 g sjeckanog kikirikija
Dekoracija
5-6 manjih jabuka
5-6 grancica sa stabla
sjeckani kikiriki

Priprema

1.

Najprije ispecite biskvite , sastojci su navedeni samo za jedan biskvit , a trebaju vam tri biskvita za ovu tortu . U posudu za mijesanje prosijte skupa brasno , secer , kakao , sodu , prasak , sol , cimet i piment . U posebnu zdjelu dobro izmiksajte jaje , ulje , pire od jabuke , vaniliju i kavu ili sok . Tekucu smjesu dodajte smjesi sa brasnom i izmiksajte u jednolicno tijesto . Tijesto je rijedje , ali ne prerijetko . U premazani kalup sa obrucom promjera 24 cm izlijte pripremljeno tijesto i pecite 20-25 min u ugrijanoj pecnici na 170 stupnjeva . Peceni biskvit pustite da se hladi 5 min u kalupu , pa ga onda prebacite na resetku i potpuno ohladite . 

2.

Na isti nacin ispecite jos dva biskvita . Dok se biskviti hlade napravite slani karamel tako sto cete u posudu za kuhanje staviti secer , med , bourbon i sok od jabuke . Sve stavite na vatru i pustite da uskuha , kada uskuha nastavite kuhati jos 9 min . Dobicete smjesu blage boje karamela . Dodajte smjesi maslac , vrhnje i vaniliju , pa nastavite kuhati kos 10-15 min ili dok termometar ne pokaze 100 stupnjeva . Skinite sa vatre i umijesajte sol . Od ove smjese odvojite odmah 240 ml i ostavite da se hladi , a ostatak stavite sa strane i poklopite , ostatak ce biti za jabuke i dekoraciju torte , pa ga mozete dovrsiti kuhati i sutra ako trebate . 

3.

Za nadjev pjenasto izmiksajte maslac , sir i secer u prahu , pa im dodajte kikiriki maslac , ohladjeni karamel ( 80 ml od onog dijela od 240 ml koji ste odvojili ) i vaniliju , pa sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednacenu masu . Kikiriki nasjeckajte . 

4.

Na servirni tanjur polozite prvi biskvit i isarajte ga sa 1/3 od karamela koji vam je ostao ( od onog dijela od 240 ml od kojeg ste odvojili dio za nadjev ) , pospite sa 1/3 sjeckanih kikirikija , te premazite sa 1/4 nadjeva . Na isti nacin premazite i ostala dva biskvita . Ostatkom nadjeva poslijednjom cetvrtinom premazite tortu izvana . Ne mora biti perfektno jer ce sve ionako prekriti ganache i karamel . 

5.

Premazanu tortu spremite u hladnjak da se dobro stisne , par sati ili preko noci . Ja sam moju ostavila preko noci i sutradan sve nastavila . Sutradan onaj dio karamela koji ste ostavili poklopljen u posudi stavite ponovo na vatru i kada uskuha nastavite kuhati jos 15-20 min ili dok termometar ne pokaze 110 stupnjeva . Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu . 

6.

U medjuvremenu jabuke operite , dobro posusite i u sredinu svake jabuke ubodite jednu grancicu sa stabla . Lim oblozite papirom za pecenje i ostavite sa strane . Pripremljene jabuke uronite u rashladjeni karamel do 2/3 visine jabuke , pa ih stavite na pripremljeni lim i ostavite da se karamel stisne . 

7.

Za ganache , nasjeckajte cokoladu i stavite u zdjelu za mijesanje . Vrhnje zagrijavajte skoro do vrenja , pa njime prelijte nasjeckanu cokoladu . Ostavite neka tako sve miruje 3-4 min , pa tek onda sve dobro promijesajte dok ne dobijete ujednacenu masu . Pustite da se ohladi i dodje skoro do sobne temperature , ali da se jos uvijek moze izlijevati .

8.

Rashladjenu tortu izvadite iz hladnjaka , pa na sredinu ispite ganache . Spatlom pravilno premazite ganache dozvoljavajuci da visak ganacha curi niz stranice totre . Tortu ponovo vrati u hladnjak i pusti da se ganache stisne najmanje 2 sata . 

9.

Nakon sto se ganache stisnio opet na sredinu torte izlijte rashladjeni karamel ( ako vam se previse stisnuo u medjuvremenu , vratite ga na vatru kratko da se samo malo opusti ) , pa i njega poravnajte spatulom dozvoljavajuci da i visak karamela curi niz stranice torte . Pozpite tortu sjeckanim kikirikijem i stavite ju u hladnjak da se karamel sisne oko 30 min . 

10.

U ovom stadiju torta moze ostati do serviranja u hladnjaku , ali prije nego je zelite servirati izvadite totu iz hladnjaka i ostavite da ostane 30 min na sobnoj temperaturi , ovako ganache i karamel nece biti pretvrdi , a svi okusi torte doseci ce svoju punocu . Na kraju na tortu stavite 3-4 jabuke oblozene u karamel i servirajte . Posto je karamel lijepljiv nikada necete dobiti savrseno urednu izrezanu snitu , ali meni to nije ni vazno , vazan mi je vanjski izgled i okus torte . 

  • Cake-is(1)
  • Decor-is(1)
  • Torti(1)
  • Torte(1)

8

Lepa bomba tortica,isgleda fantasticno 😍👍 

Bas bajno izgleda a fotka je super!

Hvala drage moje na lijepim rijecima .